Nekoliko rešenja ako ste zaboravili lozinku Android telefona

Nekoliko rešenja ako ste zaboravili lozinku Android telefona

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate.

Svima nam se to dogodilo bar jednom. Podesili smo lozinku za logovanje u pametni telefon i – zaboravili je.

Možda je u pitanju novi telefon i nova lozinka koju ste na brzinu podesili ili stari telefon koji je stajao negde u ladici, a sad ste se setili da na njemu imate neke podatke koji su vam potrebni.

Bez obzira na to šta se dogodilo, ne očajavajte. Nije sve izgubljeno, pogotovo ako imate Android telefon. Postoji način da dođete do podataka na telefonu i bez lozinke.

Alternativni načini otključavanja

Prvo proverite da li postoje alternativni načini otključavanja. Pametni telefoni danas nude mogućnost otključavanja pomoću otiska prsta, prepoznavanja lica, lozinke i PIN-a. Ako ste zaboravili PIN, možda možete da ga otključate otiskom prsta? Možda je dodato lice nekog od članova porodice?

Povežite ga na računar

Neki Android telefoni omogućiće vam pristup podacima ako povežete telefon na računar. Za to će vam biti dovoljan USB kabl poput onog kojim se uređaj puni.

Ali da li će to funkcionisati, zavisi od više parametara. Od verzije Androida, preko modela uređaja, posebnog programa za upravljanje podacima koji je bilo potrebno instalirati ranije pa do same verzije Windowsa koji se koristi.

Pokušajte da spojite uređaj s računarom i proverite da li vam nudi opciju prebacivanja dokumenata ili fotografija na računar. Ako nudi, spasite što se spasiti može. Ako ne nudi, žao nam je. Isprobajte neki drugi način za otključavanje uređaja.

Starije modele otključajte uz Google recovery

Ako je u pitanju stariji telefon, možete da pokušate da povratite pristup pomoću Google recovery. Ovaj metod otključavanja poništiće podešenu lozinku, ali neće obrisati podatke na uređaju.

Za uređaje koji koriste Android 4.4 ili stariji, dovoljno je uneti pogrešnu lozinku pet puta uzastopno. Nakon poslednjeg pogrešnog unosa, na dnu ekrana pojaviće se opcija “Forgot pattern”. Dovoljno je kliknuti na tu opciju i uneti vaše podatke za pristup Googleu. Nakon toga uređaj će se otključati i zatražiće od vas da kreirate novu lozinku.

Novije modele otključajte pomoću Find My Device

Uređaji koji koriste Android 5 i noviji imaju dodatnu sigurnosnu opciju koja vlasnicima omogućuje lakše pronalaženje (ali i otključavanje) uređaja. Problem je samo što ta opcija mora biti aktivirana na samom uređaju. Ako nije, žao nam je.

S druge strane, ako vam je opcija Find My Device uključena (a to možete proveriti u podešavanjima telefona), dovoljno je ulogovati se na računaru u stranicu Find My Device. Biće vam potreban vaš Google nalog i lozinka. S liste uređaja koji su registrovani na taj nalog odaberite telefon koji želite. Na karti ćete moći da vidite gde se telefon nalazi, da ga zaključate (iako to u ovom slučaju nije potrebno), ali i da obrišete podatke.

Iako to možda nije najbolja opcija ako želite da dođete do nekih podataka sa tog uređaja, može biti dobro rešenje ako uređaj želite da poklonite, zamenite za novi u prodavnici ili da ga prodate. Podsećamo da ćete na ovaj način ostati bez podatka koji su na uređaju, a on će se vratiti na fabrička podešavanja.

Otključavanje pomoću vraćanja na fabrička podešavanja

Ovo je opcija koju bitrebalo da isprobate poslednju, jer znači da ćete ostati bez ličnih podataka koji su uskladišteni na tom telefonu. Povratak na fabrička podešavanja moguće je odraditi pritiskom kombinacije tastera na telefonu, a koji su tasteri u pitanju zavisi od proizvođača i modela telefona.

Ako ste među onima koji su podesili redovna ažuriranja i stvaranje bezbedne kopije podataka u oblaku (najčešće kao Google backup), izgubićete minimalnu količinu podataka. Ako niste, pripremite se na gubitak svega.

Samsung ima sopstvenu verziju Find My Device

Korisnici Samsung uređaja mogu da pokušaju sa Samsungovom opcijom Find My Mobile. Kako bi to uradili, potrebno je da se uloguju na Samsungovu stranicu Find My Mobile sa svojim korisničkim podacima i odaberu uređaj koji je povezan s njihovim nalogom, a koji je potrebno otključati.

Nakon toga, dovoljno je da se odabere opcija Unlock/Otključaj i uređaj će se otključati i od vas će zatražiti podešavanje nove lozinke.

KOMENTARIŠI