Nema kvoruma, konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena za 1. mart

Nema kvoruma, konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena za 1. mart

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odložena je za 1. mart, zbog nedostatka kvoruma. U sali nije bilo poslanika liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, Socijalističke partije Srbije i liste “Mi – Glas iz naroda”. Lista “Srbija protiv nasilja” navodi da je reč o velikoj pobedi opozicije, dok predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić navodi da će pobedu od 17. decembra potvrditi ako dođe do ponovljenih izbora.

Vladimir Obradović iz odborničke grupe “Srbija protiv nasilja” rekao je da Skupština grada nije konstituisana.

Istakao je da SNS i SPS nemaju većinu i ne mogu da konstituišu gradsku vlast.

“Najavljeno je da će sednici prisustvovati s njihove strane 60 odbornika, ali niko nije došao, što govori da oni većinu nemaju”, rekao je Obradović.

Poručio je da je “ovo danas velika pobeda opozicije”.

Dobrica Veselinović rekao je da je “pažnja za Beograd veoma velika, da su izbori pokradeni, kao i da je jasno da SNS i SPS nemaju većinu”.

“Mi smo kao opozicija solidarno zajedno i dostojanstveno pokazali da ne želimo ovu vlast. Ostajemo ujedinjeni u našim zahtevima za ponavljanjem izbora i poboljšanjem izbornih uslova”, poručio je Veselinović.

Najstariji odbornik Skupštine grada Toma Fila, koji je trebalo da predsedava konstitutivnom sednicom, rekao je na početku da se današnja sednica zbog nedostatka kvoruma odlaže za 1. mart u 10 sati.

U sali nije bilo poslanika liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, Socijalističke partije Srbije i liste “Mi – Glas iz naroda”.

Prethodno su poslanici liste “Srbija protiv nasilja” i NADE ušli u salu Skupštine grada, gde je trebalo da počne konstitutivna sednica.

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” ušli su u salu gde će danas biti održana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda i razvili transparente.

Na transparentima stoje napisi crnim ćiriličnim slovima “Beograd vas neće!” ,”Pokrali ste izbore” ,”Krađa neće proći”.

Lider koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je pre početka sednice Skupštine Grada Beograda da izbori u Beogradu moraju da se ponove, jer su rezultati izbora, kako tvrdi, nelegitimni.

On je ocenio i da bi bilo kakvo konstituisanje vlasti u Beogradu bilo nelegitimno kao i da bi to bio otvoren poziv za sve građane Beograda da odbrane, kako je rekao, izbornu volju.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović rekao je da će verovatno konstituisanje skupštine biti “otegnuto”, da bi se gradski izbori spojili sa lokalnim izborima krajem maja.

Na pitanje da li je neko od odbornika iz NADE prešao na stranu Srpske napredne stranke, on je rekao da to niko nije učinio i da su svi danas došli sa istim stavom.

Branimir Nestorović sa liste “Mi – glas iz naroda” nazvao je dva beogradska odobornika te liste “odbeglim” i rekao da bi bilo dobro da se održe novi izbori u Beogradu.

Nestorović je u skupštini grada rekao da su ta dva odbornika, koja nije imenovao, „prekinula kontakt sa nama bukvalno posle izbora i više se nisu javljali osim preko medija i društvenih mreža“.

“Malopre sam rekao da bi bilo izvanredno da budu novi izbori, da se ti prebezi nauče da to (preletanje) nosi rizik”, rekao je Nestorović.

Ocenio je da su novi izbori najbolji da se reše tenzije, a upitan o „krađi izbora“ rekao je da „mi ne možemo da dokažemo krađu, a kad ne možemo da dokažemo, onda ne govorimo o njoj“.

Dodao je i da će odbornici sa njegove liste izaći iz sale ako bude glasanja, ali da po svemu sudeći toga danas neće biti.

KOMENTARIŠI