Nema mora bez 1.000 evra

Nema mora bez 1.000 evra

Koliko je najmanje novca potrebno četvoročlanoj porodici za letovanje u sezoni. Samo apartman za deset dana u Grčkoj familiju će koštati barem 450 evra

foto: Urban City, 16. jul 2017. / Ilustracija

Koliko je najmanje novca potrebno četvoročlanoj porodici za letovanje u sezoni. Samo apartman za deset dana u Grčkoj familiju će koštati barem 450 evra.

Letovanje u Grčkoj za četvoročlanu porodicu u sezoni jedva da može da prođe bez 1.000 evra. Kada se uračunaju prevoz, apartmanski smeštaj, hrana i putarine, trošak jedva da ide ispod ove brojke. Kako smatraju ljudi koji se bave turizmom, najbolje prolaze oni koji letnji odmor rezervištu tokom zime, jer su popusti tada najveći, pišu Novosti.

Svakako, koliko para – toliko i muzike. Vrlo često cena je i “ogledalo” kvaliteta smeštaja, pa je najbolje da se na samom početku na to i računa. Jer, događa se da turisti budu nezadovoljni smeštajem kad stignu na destinaciju. Jednostavno, ne očekuju da sudopera bude tik uz bračni krevet. I dok veliki broj građana Srbije letuje posredstvom agencija, ima i onih koji putuju u sopstvenom aranžmanu, preko internet-portala koji se bave izdavanjem smeštaja. I oko toga postoje posebne rasprave – šta je i kako bolje i ko nudi jeftinije. Sve ima svoje prednosti i mane, pa se nekad nađe mnogo povoljniji smeštaj preko internet-portala, ali tu niko ne garantuje sigurnost i tačnost.

– Mislim da preko agencije uvek može jeftinije da se letuje i u hotelima i u apartmanima – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Ko je realan i racionalan, to će i da uvidi. Sada su najjeftniji apartmani u Grčkoj za četvoročlanu porodicu, ali tražene su i Crna Gora i Bugarska. Tako u Grčkoj apartman za deset dana, četvoročlanu porodicu može da košta od 450 evra pa naviše u sezoni. Slična cena je i u Crnoj Gori, a nešto jeftinije je u Bugarskoj.

Foto: Ilustracija

Direktor agencije “Sabra” Vladimir Vlaho kaže da nema dileme kada je reč o prodaji i da je Grčka najtraženija destinacija. Na ostrvu Evija, četvoročlana porodica može da letuje za oko 600 evra.

– Turska je ove godine znatno bolja nego u prethodnom periodu, a sve ostale destinacije se prodaju standardno, pa su Španija i Italija na prošlogodišnjem nivou – ističe Vlaho.

Deo porodica odlučuje se ove godine i za odmor u Turskoj, naročito u hotelima sa četiri i pet zvezdica, jer mnogi od njih nude besplatan smeštaj za dvoje dece. I tu bez 1.500 ili 2.000 evra ne može da se prođe. Svakako, to podrazumeva avio-prevoz i “olinkluziv” uslugu.

Turistički aranžmani, ukoliko ne obuhvataju i ugovoren prevoz, pred naše sugrađane stavljaju večitu dilemu: koji je prevoz najjeftiniji do željene destinacije za odmor. Kada se uporede troškovi putovanja automobilom, vozom ili autobusom, računica pokazuje da je porodicama sigurno najkomfornije i najjeftinije putovanje kolima.

Za one koji se odluče za putovanje vozom cena povratne karte na relaciji Beograd-Bar je 66,70 evra u prvoj i 45 evra u drugoj klasi. Do Soluna iz Beograda, cena povratne karte je 36,8 za drugu, odnosno 57 evra za prvu klasu. Raspitajte se pre odluke o tome kojim ćete prevozom na more.

Grčka – Santorini

Cene autobuskih karata iz Beograda do Grčke su u proseku 60 evra za odrasle i 50 evra za decu, što bi značilo da će četvoročlana porodica sa dvoje dece platiti 220 evra za prevoz autobusom. Do Crne Gore, u zavisnosti od odredišta, cena prevoza (povratna karta) za odrasle je oko 30, a za decu 25 evra, što bi značilo da će cena prevoza do Crne Gore za četvoročlanu porodicu biti 110 evra.

Putovanje automobilom je i najčešći izbor srpskih turista. Za ovakav prevoz, u čije troškove ulaze i gorivo i putarine, prema najpouzdanijem “kalkulatoru” “Vija Mišlen” portala, od Beograda do Soluna (627 km preko Makedonije) je 57,86 evra, odnosno 66,69 evra (preko Bugarske 673 km) u jednom smeru. Put od Beograda do Bara automobilom, dug 507 kilometara, košta 55,47 evra u jednom smeru.

POVOLJNIJE NA JADRANU

Crna Gora nam je jeftinija za 30 odsto u odnosu na Grčku – ispričao je Miloš C. iz Beograda, koji porodično obilazi Crnu Goru i Grčku. – Prošlogodišnje dvonedeljno letovanje u Crnoj Gori nas četvoro je koštalo 1.200 evra. Tu su uračunati put, smeštaj i dva obroka u restoranu. Cene su skoro iste kao u prestonici. Samo je kugla sladoleda u Crnoj Gori oko 50 centi, dok je u Grčkoj to bar tri puta skuplje. I put je bio jeftiniji, jer nema putarina, zelenih kartona i obavezne prateće opreme. Ipak, u predsezoni, put i desetodnevni smeštaj u Grčkoj mogu da koštaju 89 evra po osobi.

KOMENTARIŠI