Nepromenjeni uslovi za ulazak u Grčku do 26. novembra

Nepromenjeni uslovi za ulazak u Grčku do 26. novembra

Foto: Pixabay // ilustracija

Aktuelne mere i uslovi za ulazak u Grčku nisu se promenili i danas su produženi za još dve nedelje.

Potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu 19 ili negativni pi-si-ar, ili brzi test, zajedno sa popunjenim elektronskim PLF obrascem i dalje su obavezni za ulazak u Grčku, prema odluci Vlade, koja se odnosi i na građane Srbije, kojom su postojeći uslovi produženi do 26. novembra.

Prema odluci Vlade Grčke, svi posetioci “bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju”, kao i u proteklih pet meseci, imaju četiri mogućnosti u odnosu na dokumente koje je potrebno priložiti.

Kako je prenela agencija MIA, ulazak je i dalje moguć uz negativan antigenski test, star najviše 48 sati ili negativan pi-si-ar test, koji je urađen tokom poslednja 72 sata pre dolaska.

Odobren je ulazak i u slučaju kompletne imunizacije protiv koronavirusa, uz potvrdu o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo 14 dana od revakcinacije ili uz potvrdu da je osoba preležala kovid 19, najmanje 30, a najviše 180 dana pre putovanja.

Ove obaveze važe za odrasle i za decu stariju od 12 godina, a svi (važi i za decu bez obzira na godište) koji ulaze u Grčku moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave PLF (Pašenger Location Form) preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) – i pri ulasku pokazati dobijeni kod.

Onima koji ulaze u Grčku, prema važećim merama, biće urađeno nasumično testiranje na osnovu zdravstvenog algoritma, a za sve putnike, bez obzira na nacionalnost i način ulaska, koji u Grčku stižu iz sledećih zemalja: Egipta, Albanije, Argentine, Severne Makedonije, Bugarske, Brazila, Gruzije, Kube, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Kine, Libije, Maroka, Pakistana, Rusije i Turske, i prilažu samo negativan test, uslov za ulazak je negativan rezultat obaveznog pi-si-ar testa i brzog testa na ulaznim tačkma u Grčkoj.

Obavezno testiranje se ne odnosi na one koji imaju važeću potvrdu o vakcinaciji (da je od druge doze prošlo 14 dana) ili potvrdu da su preležali kovid 19 u proteklih šest meseci.

Evropski digitalni kovid sertifikat i dalje je četvrta alternativna mogućnost ulaska u Grčku.

KOMENTARIŠI