“Neva” i zvanično dobila svoje mesto u istoriji

“Neva” i zvanično dobila svoje mesto u istoriji

Raketni sistem „neva”, kakvim je tokom NATO agresije oboren američki „nevidljivi” avion F-117A, postao je eksponat Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Na prigodnoj ceremoniji, jednoj od onih kojima Ministarstvo odbrane obeležava 18. godišnjicu početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju, prisutne veterane tog rata, pripadnike Vojske Srbije i okupljene građane pozdravio je Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva odbrane.

Među bivšim i sadašnjim pripadnicima vojske najviše je bilo pripadnika 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, jedinice čiji je čuveni Treći divizion oborio „nevidljivi” avion F-117A 27. marta, kao i takođe američki F-16 2. maja 1999. godine. Tu su bili i članovi posluge koja je oborila „nevidljivi”, na čelu sa penzionisanim pukovnikom Zoltanom Danijem.

Obaranje tog aviona je jedan od najznačajnijih događaja u novijoj vojnoj istoriji Srbije. Taj avion upotrebljavan je godinama pre i posle NATO agresije, ali je tokom tih ratova oboren samo jednom – nad Srbijom. „Neva” je izložena u eksternom delu Vojnog muzeja, uz topove i tenkove iz Prvog i Drugog svetskog rata.

KOMENTARIŠI