NEVREME TUTNJI CRNOM GOROM: Pijavica podigla dva aviona u vazduh u Tivtu,...

NEVREME TUTNJI CRNOM GOROM: Pijavica podigla dva aviona u vazduh u Tivtu, juri dalje ka Budvi

U incidentu nije bilo povređenih

Olujni vetar pogodio je danas Boku Kotorsku, a još jedna pijavica uočena je iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi.

Veliko nevreme zahvatilo je noćas oko 3 sata Tivat, a preko dela platforme aerodroma namenjenog za parkiranje vazduhoplova iz kategorije tzv. generalne avijacije, bukvalno je prošla pijavica. Snažno nevreme pogodilo je i područje Herceg Novog, gde su dve osobe povređene, a oluja je nanela štetu Bolnici Meljine. Olujni vetar pogodio je danas Boku Kotorsku, a još jedna pijavica uočena je iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi.

Pijavica je zahvatila dva parkirana mala poslovna aviona tipa “Piaggio P-180 Avanti” od kojih je jednog zarotirala oko svoje ose za oko 180 stepeni, ali mu nije nanela veća oštećenja.

Drugi avion identičnog tipa prošao je značajno gore jer ga je jaki vetar bukvalno podigao sa tla, okrenuo i “tresnuo” nazad na platformu, prilikom čega je na avionu slomljena leva glavna noga stajnog trapa, a oštećen je i deo trupa i verovatno elisa na levom motoru.

U incidentu nije bilo povređenih, a nije oštećen ni jedan od susednih aviona koji su bili parkirani u blizini dva “Piaggio” koje je pijavica podigla.

Kako Vijesti nezvanično saznaju, oba aviona bila su parkirana i obezbeđena podmetačima ispod točkova u skladu sa svim propisima, a njihova težina od 6 tona nije nalagala potrebu da eventualno dodatnim kaiševima i sajlama, oni budu ankerisani – privezani za podlogu. Ankerisan nije bio nijedan od okolnih vazduhoplova, uključujući i mnogo lakši, oko 2 tone težak helikopter, a koje oluja nije pomerila.

Osim same putanje kretanja pijavice koja je “prešla” preko dva “Piaggio”, stručnjaci smatraju da je u tome presudnu ulogu imala jedinstvena aerodinamička forma aviona tipa “Piaggio P-180 Avanti” koji imaju tzv. patka-sistem, odnosno glavne horizontalne upravljačke površine su im smeštene na nosu, umesto na repu. Stoga prednji deo ovog aviona ima značajno veći uzgon, pa je jakom vetru bilo i lakše da “podigne” parkirani vazduhoplov i zarotira ga.

O snazi pijavice koja je sinoć prošla tim delom aerodroma govori i nekoliko iz zemlje počupanih i oborenih velikih reklamnih bilborda uz obližnju magistralu. O incidentu su obavešteni vlasnici dva oštećena aviona, osiguravajuće kompanije kao i nadležne službe Agencije za civilno vazduholovstvo Crne Gore.

Teško oštećeni “Piaggio” američkih registarskih oznaka N 977 RS, ostaće do daljnjeg na platformi, dok ga ne pregledaju tehničari i odluče kako ga ukloniti bez daljih oštećenja. Uprkos nevremenu koje se u međuvremenu značajno stišalo, saobraćaj na aerodromu Tivat odvija se redovno u zavisnosti od nivoa vidljivosti.

Foto: Boka News

– U noći između petka i subote, u 2:59 sati usled velikog nevremena koje je zahvatilo Crnu Goru, oštećena su dva aviona generalne avijacije tipa P-180 koji su bili propisno parkirani na aerodromu Tivat na svojim pozicijama. Reč je o avionima teškim preko 6 tona koje je zahvatila pijavica, što dovoljno govori o jačini nevremena. U toku je uviđaj – rekao je generalni direktor ACG Danilo Orlandić koji je sa saradnicima došao u Tivat i prisustvuje uviđaju na mestu incidenta.

OLUJA NAPRAVILA HAOS U HERCEG NOVOM

Olujni vetar pogodio je danas Boku Kotorsku, a u Herceg Novom pijavica je “zakačila” Meljine, Pode i Kamenare gde su najveća oštećenja na kućama, objektima i stablima, prenosi RTCG.

Uočena je još jedna pijavica iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi. Kratkotrajno nevreme je sinoć zahvatilo i Tivat i oštetilo je dva manja aviona koja su bila parkirana na platformi Aerodroma Tivat.

Foto: Boka News

Meljine su po prvim nalazima sa terena hercegnovske Komunalne policije najgore prošle. Kako prenosi Radio Jadran i dobar deo Bolnice Meljine je stradao i kako navode tamo je sada skoro vanredno stanje.

“Potpuno je demolirana pumpna stanica, kvantaška pjaca, velika su oštećenja i na vatrogasnom domu, porušeni su bilbordi, stambeni objekat je stradao iznad Bolnice Meljine, kao i ograda bolnice. Više ne postoji ni auto perionica čiji su elementi završili u potoku Nemila”, kazala je za Radio Jadran načelnica Komunalne policije, Marija Andrić.

Vetar je okrenuo na krov i dva auta, a kako nezvanično saznaje RTCG jedan meštanin je povređen.

 

KOMENTARIŠI