“Njujork tajms” preporučio KOTOR za beg od gužvi

  KOTOR, Foto: Urban City, B.P. // Jul 2014.

  Među navedenim destinacijama našao se i Kotor, koji je predložen kao alternativa Dubrovniku.

  DUBROVNIK, Foto: Urban City, jul 2015.

  List piše da Kotor, u Crnoj Gori, treba posetiti ukoliko turisti žele da uživaju u lepotama grada i prirode, a da istovremeno izbegnu, kako kažu, nepodnošljive gužve.

  KOTOR, Foto: Urban City // Jul 2018.

  Dok se, ističu, Dubrovnik koji se nalazi na oko 90 kilometara udaljenosti, bori sa preposećenošću, Kotor se bori da privuče pažnju, a kao glavnu njegovu atrakciju ističu kamenu tvrđavu sa dugim nizom stepenica.

  Umesto Praga, posetite Olomuk, piše “Njujork tajms” i dodaje da se i taj grad nalazi na listi svetske kulturne baštine zbog građevina kojima raspolaže, ali i barovima koji postaju sve popularniji.

  Kikladsko ostrvo Tinos treba posetiti umesto Santorinija, jer uprkos “najčarobnijem zalasku sunca”, Santorini, piše NYT, nudi i hiljade znojavih tela na preplavljenim ulicama. Tinos, ističu, osim neobičnim kamenim formacijama, opčinjava i belim kućama napravljenim od belog mermera, po kome je ostrvo poznato, ali i ateljeima vajara.

  Gradovi Delft i Hag ponuđeni su kao alternativa krcatom Amsterdamu, a idealni su, piše njujorški dnevnik, za posetioce koji traže odlične muzeje, kanale, divlje plaže i u kojima nije gužva.

  Kao alternativu Barseloni, koja je uvek prepuna turista, list preporučuje Valensiju. Barselona, sa 30 miliona posetilaca godišnje jedan je od evropskih najposećenijih gradova, a list navodi da dosta sličnosti sa njom ima Valensija, osnovana kao penzionerska zajednica za rimske vojnike, poseduje lepe arhitektonske četvrti.

  Kao prednosti ovog grada, list ističe paelju, koja je nastala u ovom gradu i po kome je poznat, ali i plaže koje služe, kako se navodi, za beskrajno uživanje.

  KOMENTARIŠI