Požarevac je grad čiji se nastanak vezuje za Zmaja Ognjenog Vuka – Vuka Brankovića – je izgrađen na nekadašnjem carskom drumu iz rimskog i srednjevekovnog perioda koji je povezivao sever i jug Balkanskog poluostrva. Okružen je rekama Dunavom, Velikom Moravom i Mlavom. Danas Požarevac povezuje delove Srbije autoputem Beograd – Niš i prugom Beograd – Bor – Zaječar.

U blizini Požarevca se nalazi Viminacijum, rimski vojni logor i grad nastao u I veku, nekadašnji glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Pošto Požarevac leži na prostoru koji skoro dva milenijuma spaja različite delove Evrope, odlično je mesto da se u njemu na zanimljiv način posvetimo migracijama i narodima.

Požarevljani i naše komšije iz okolnih opština će 29. septembra moći da se odlično provedu u druženju sa antropolozima, mikrobiolozima, astronomima, neurobiolozima, mikolozima, istoričarima, geografima i saznaju više o migracijama i narodima. Kao dopunu migracijama, imaćemo četiri ćoška – Evo, Lokal, Viki i Evro.

U okviru Lokalnog ćošeta, posetioci će se družiti sa profesorima i učenicima Požarevačke gimnazije, Osnovne škole “Sveti Sava”, Tehničke škole sa domom učenika “Nikola Tesla” iz Kostolca, Osnovne škole “Miloš Savić” iz Lučice.  Takođe će posetioci imati priliku da se kroz, zabavu i igranje, nadmeću sa ekipom naučnika.

Moći ćete da vidite i rezultate pet najboljih istraživačkih projekata izabranih u konkursu Naučnog inkubatora koji su realizovani u Istraživačkoj stanici Petnica tokom maja ove godine.

KOMENTARIŠI