Nov Zakon o saobraćaju, uvode se opomene

Nov Zakon o saobraćaju, uvode se opomene

Foto: Urban City // B.P.

Nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja donosi brojne novine, a jedna od njih mogla bi da bude i mogućnost da vam saobraćajna policija na licu mesta “progleda kroz prste” za određene prekršaje.

Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, „izmene zakona su zapravo neki tekući apdejt“.

„Nema ih mnogo, ali neke su prilično značajne, kao na primer oduzimanje automobila, za takozvane teže prekršaje protiv bezbednosti saobraćaja. Bitno je napomenuti da će se oduzimati onima koji ponove prekršaj u roku od 24 meseca – ako odbiju alkotest, ako imaju narkotike u krvi, ako se vozi više od 120 km/h u naseljenom mestu…“, kaže on.

Kako je rekao, „nije da će zakon biti samo stroži“.

„U nekom smislu će biti blaži. To je još jedna stvar koja opovrgava tezu da policija puni budžet. Policajac će moći legalno da vam progleda kroz prste. To je moglo i ranije, ali je policajac bio u opasnosti da ga neko pozove na odgovornost zašto je nekog pustio. Ovde se radi o slučajevima gde je ugrožavanje bezbednosti zanemarljivo – ako je istekla registracija u trajanju manjem od 30 dana, ako niste u prethodne dve godine osuđivani. S tim što neće reći samo doviđenja, nego će uzeti podatke, uneće da vam je izrečena opomena i sledeći put nećete moći da prođete tako“, kaže on.

Izmenama zakona se, dodaje, uređuje i status električnih trotineta.

„Trotineti su najsličniji biciklima, tako da će se oni kretati biciklističkim stazama, a u nedostatku toga kretaće se kolovozom, kao i bicikli. Mlađi od 14 godina neće moći da upravljaju njima u javnom saobraćaju, a do 18 godina moraju da nose kacigu“, kaže Okanović.

KOMENTARIŠI