Nova internet prevara kruži Srbijom

Nova internet prevara kruži Srbijom

Foto: Pixabay // ilustracija

Na mejlove građana Srbije, ovih dana ponovo stižu lažne poruke. Nakon Pošte, Narodne banke Srbije i dr. na meti fišinga sada se našao SBB.

Kako su nam odgovorili, iz kompanije su registrovali slučaj “fišinga” 19. decembra 2022. kada su slati mejlovi nasumično SBB korisnicima, ali i onima koji nisu korisnici SBB hosting usluga uz lažno predstavljanje u ime kompanije.

Naime, građani dobiju mejl da je bilo problema sa obnavljanjem usluga i da će, ukoliko se u roku od 24 sata ne plati određen iznos, doći do suspenzije domena. Nakon “obaveštenja” sledi link gde treba da se klikne kako bi se “usluga obnovila” i taj iznos platio.

Iz SBB-a su nam rekli da su odmah po pojavi ovog slučaja obavestili korisnike o prevari, uz uputstvo postupanja putem zvaničnog sajta i Newslettera.

“Naši korisnici su informisani da kompanija SBB d.o.o. nikada nije i neće zahtevati ažuriranje podataka na sličan način, jer za ažuriranje podataka postoji striktna procedura”, navode iz SBB-a.

“Nakon sličnih mejlova koji su se pojavili tokom jučerašnjeg dana postupićemo isto u zaštiti naših korisnika i imena naše kompanije. Pored toga, uputićemo i prijavu Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a u čijoj su nadležnosti ovakvi slučajevi”, obavestili su.

KOMENTARIŠI