PODELI
Foto: Pixabay // ilustracija

Svi građani sa simptomima zaraze ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika, rekao je direktor Infektivne klinike KCS-a Goran Stevanović. Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, objasnio je Stevanović.

Goran Stevanović je izjavio, nakon sastanka direktora kovid-bolnica sa ministrom Zlatiborom Lončarom, da će svi građani sa simptomima koronavirusa ubuduće morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika, a svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja.

Ta odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre.

Radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22 sata, rekao je Stevanović.

“Molim građane, od danas je to i zvanična odluka, da moraju svi prvo da se jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratoriju, jer to zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti u samim bolnicama”, naveo je Stevanović.

Ukazao je da dok se uradi svaki snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija… – samo taj postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena, u “normalnim” uslovima, kada nije veliki pritisak.

“Kada je veliki pritisak dovoljno je 10ak takvih bolesnika, dovoljno je da se vreme čekanja na pregled produži na četiri, pet ili više sati”, rekao je Stevanović.

Naglasio je da svi građani sa uputom i dijagnostikom iz kovid ambulante, dolaze u prijemno-trijažne centre.

“Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno neposredno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante, bez potrebnih analiza, budu vraćeni u domove zdravlja. Molim za razumevanje”, rekao je Stevanović.

Dodao je da razume da je najlakše javiti se u ambulante pri Infektivnoj klinici, KBC Zemun, Bežanijskoj kosi i Zavodu za plućne bolesti, i sačekati da se tamo uradi sve.

“To sada prosečno iziskuje, u zavisnosti od broja teških bolesnika, više od dva, nekada četiri, a nekad i šest sati čekanja. Za to vreme sve može da se uradi u kovid ambulanti, a možda pacijent neće ni morati u trijažni centar”, rekao je Stevanović.

Apelovao je na sve da imaju razumevanja i da poštuju ovu odluku.

KOMENTARIŠI