Šampion turnira u Melburnu je bez većih problema posle 113 minuta igre pobedio 114. igrača sveta, Rusa Aslana Karaceva, 6:3, 6:4, 6:2.

Bila je to 20. uzastopna pobeda broja jedan na turniru u Melburn parku koja mu je donela plasman u 28. grend slem finale u karijeri.

Tako je sačuvao stopostotan učinak u polufinalima Australijan opena, ima 9/9, a ovo mu je bila i 81. pobeda na ovom takmičenju.

Trebalo je malo vremena na početku meča Novaku da opipa puls protivnika, oseti kako igra i vidi na čemu je.

Karacev je počeo meč bez vidljive treme, od starta je krenuo sa agresivnim udarcima i zaista je impresivno delovao u prvoh šest gemova u kojima nije bilo brejka.

Onda je Novak jednostavno ubacio u veću brzinu, napravio jebrejk u osmom gemu i posle 37 minuta igre odservirao za početni set, 6:3.

Videlo se već tada da će za Karaceva biti teško da se vrati, iako je na ovom turniru već gubio sa 2:0 u setovima.

Novak je jednostavno počeo da igra onako kako nas je sve navikao, sigurno, tačno, precizno, slomio je Karaceva u trećem gemu, potom i u petom i poveo sa 5:1.

Na 5:2, Karacev je uspeo da iskoristi drugu brejk loptu u gemu i smanji na 5:3, a potiom odservira i za 5:4.

Imao je 114. igrač sveta veliku šansu da se vrati u set, dva puta brejk loptu u tom desetom gemu, ali se Novak izvadio sjajnim servisima pa je posle 81 minuta igre poveo sa 2:0 u setovima.

Delovalo je da će se Novak brzo odlepiti i u trećem setu, odmah je napravio brejk, poveo sa 2:0, ali uporni Karacev je uzvratio u četvetom gemu za 2:2.

I to je bilo to – Novak nije popustio, odmah je vratio brejkom, a potom poveo i sa 4:2.

Usledio je potom i novi brejk u sedmom gemu, te rutinski servis gem u kojem je šampionski završio posao.

KOMENTARIŠI