Nove energetske oznake primenjivaće se i u Srbiji

Nove energetske oznake primenjivaće se i u Srbiji

Foto: Urban City // B.P. / ilustracija

Uređaji označeni najnižom klasom energetske efikasnosti G godišnje troše minimum dvostruko više struje od onih u klasi A.

Šta označavaju boje i simboli na energetskim nalepnicama na frižiderima, šporetima, veš-mašinama i drugim proizvodima u domaćinstvu? Kako izabrati uređaj koji najviše odgovara potrošaču, a ujedno i troši najmanje energije, čuva kućni budžet i životnu sredinu – teme su kampanje „Okreni na zeleno”.

Projekat Evropske unije „EU za energetsko označavanje i eko-dizajn proizvoda” pokreće nacionalnu kampanju. Kako je najavljeno, cilj je da se građani Srbije bolje upoznaju sa značenjem energetskih oznaka na kućnim aparatima i tako izaberu energetski efikasniji uređaj, uštede, a ujedno i čuvaju životnu okolinu.

U skladu sa ciljevima Evropske unije za smanjenje potrošnje energije do 2030, ove godine je došlo do povećanja očekivanja energetske efikasnosti koje uređaji moraju da ispune kako bi se našli na tržištu. Upravo iz ovog razloga su u Evropskoj uniji uvedene nove energetske oznake koje ih prate, a koje će se primenjivati i u Srbiji.

Dr Mirko Đapić, učesnik ovog projekta, podseća da nova skala energetske efikasnosti nema više kategorije A+++, već sadrži klase od A do G.

Foto: Urban City / ilustracija

– Suštinski, promenjen je način izračunavanja vrednosti energetskih parametara u okviru klasa. Propisi koji regulišu ove vrednosti stalno se pooštravaju kako bi podstakli proizvođače da ih neprestano inoviraju – rekao je Đapić i dodao da recimo mašina za veš koja je pre 10-11 godina bila u klasi A sada ne bi mogla da zadovolji ni klasu G, što znači da se ne bi mogla naći na tržištu.

Inače, ova kampanja deo je kampanje „Okreni na zeleno” o energetskoj efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije i Evropske unije.

– Ako ste i znali da izolacijom fasade na zgradama štedite struju, moguće da niste bili upoznati s tim da ćete kupovinom nekog aparata za domaćinstvo obeleženog oznakom A i zelenom strelicom takođe uštedeti struju i novac, ali i smanjiti emisiju ugljen-dioksida – rekao je Bernard Gindroz, vođa tima projekta „EU za energetsko označavanje i eko-dizajn proizvoda”.

Dodaje se da je reč o visokoenergetskim uređajima, za razliku od onih obeleženih crvenom bojom, koji troše mnogo više struje. Uređaji koji su na novoj nalepnici označeni najnižom klasom energetske efikasnosti G godišnje troše minimum dvostruko više struje od proizvoda u klasi A.

Evropska unija je izdvojila milion i po evra za ovaj projekat, koji, osim podizanja svesti građana o značenju energetskih oznaka, priprema ključne aktere: tela za ocenjivanje usaglašenosti i tržišnu inspekciju za primenu ovih propisa.

Zeleni sporazum EU, akcioni plan i agenda su podrška građanima Srbije u ovoj oblasti reformi, uključuju komponente klimatskih promena i povećanja energetske efikasnosti, rekao je Nikola Bertolini, šef Odseka za saradnju delegacije EU u Srbiji.

KOMENTARIŠI