Novi ambasador Turske posetio Ramsku tvrđavu i Srebrno jezero

Novi ambasador Turske posetio Ramsku tvrđavu i Srebrno jezero

Foto: Urban City / B.P., RAMSKA TVRĐAVA

Ambasador Turske u Srbiji Nj.E. Hami Aksoj (Hami Aksoy) i koordinatorka Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TİKA Čala Gultekin Tosbat (Çağla Gültekin Tosbat), posetili su u petak opštinu Veliko Gradište gde su, u prisustvu delegacije opštine, na čelu sa predsednikom Draganom Milićem, obišli Ramsku tvrđavu i Srebrno jezero.

Republika Turska i TIKA uložili su proteklih godina značajna sredstva u obnovu Ramske tvrđave koja je postala jedan od simbola turističke ponude ove opštine i regiona.

Delegaciju je primio predsednik opštine u gradskom zdanju gde su u izuzetno prijateljskom razgovoru izmenjeni utisci o opštini i turističkoj ponudi ovog kraja i okolnih mesta kao i mogućnostima za dalja ulaganja u cilju povećanja broja domaćih i stranih turista, a odskora i turskih državljana koji rade u evropskim zemljama i redovno putuju kroz Srbiju. U to ime dogovoreno je da se na autoputu postave obaveštenja, razvije aplikacija sa turskim kutlurno-istorijskim obeležjima i pripremi reklamni materijal kako bi se putnici lakše uputili na ovu destinaciju.

Kako je rekao predsednik opštine, tvrđavu je prošle godine, i pored pandemije korone, obišlo 60.000 posetilaca, a od prodaje suvenira, meda, vina i sličnih proizvoda trenutno živi oko petnaestak ljudi. On je napomenuo da bi obnovom obližnjeg karavan-saraja i hamama, čime bi se zaokružila jedna kulturno-istorijska i turistička celina, taj broj bio i mnogo veći.

Ambasador Aksoj, zahvalivši na srdačnom dočeku, izrazio je zadovoljstvo što je upoznao jednog iskusnog, dugogodišnjeg predsednika opštine. Kako je rekao, i predsednik Republike, Aleksandar Vučić, primio ga je veoma brzo po dolasku u Srbiju, što pokazuje dobre odnose između ove dve zemlje, a što vodi ekonomskom, političkom i kulturnom napretku i saradnji na svakom polju. Ambasador je istakao da je Ramska tvrđava najbolji simbol tursko-srpskog prijateljstva te da TIKA radi na očuvanju zajedničkog kulturnog nasleđa.

On je rekao i da će se, na predstojećem sastanku ministara turizma Turske i Srbije, založiti da ova saradnja napreduje u oba smera i, samim tim, privuče i srpske turiste u turska letovališta. Takođe, želja mu je da se opština Veliko Gradište pobratimi sa jednom turističkom opštinom iz Turske, ali i otvori mogućnosti za nove projekte na čemu će raditi zajedno sa TIKA-om koja je u Srbiji veoma aktivna.

Ovo je, ujedno, bila i oproštajna poseta koordinatorke TİKA-e , gospođe Tosbat, čiji mandat u Srbiji uskoro završava, a čiji je doprinos opštini Veliko Gradište veliki.

Ramsku tvrđavu sa autoputem već spajaju odlične putne veze, a od jeseni država počinje izgradnju brze saobraćajnice na relaciji Požarevac – Veliko Gradište. Blizina Srebrnog jezera, Dunava, ali i Vojvodine i Rumunije kao i prolazak Euro-Velo biciklističke staze čini je izuzetnim mestom za razvoj turizma. U restauriranoj tvrđavi gosti su imali prilike da čuju zanimljive detalje iz istorije samog utvrđenja, ali i antičkog vremena.

Pored predsednika opštine, domaćini turskoj delegaciji bili su predsednik Skupštine opštine Vladimir Štrbac, njihovi zamenici Slađan marković i Saša Živkoviić, direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanvoić i direktor Sportskog centra Veliko Gradište Saša Branković.

Ovom prilikom, delegacija je obišla i Srebrno jezero sa TEO4 košarkaškim kampom Miloša Teodosića i novoizgrađenu multifunkcionalnu sportsku halu koja, takođe, pruža brojne mogućnosti za saradnju.

KOMENTARIŠI