Novi blok B3 u Kostolcu za godinu i po dana

Novi blok B3 u Kostolcu za godinu i po dana

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juće u Kostolcu tokom posete termoelektrani u Kostolcu da će novi blok u izgradnji B3 snage 350 megavata biti gotov za oko godinu i po dana.

Predsednik je istakao da će, posle više decenija neulaganja u nove termokapacitete, biti veliko osnaženje za naš elektroenergetski sistem kada taj blok bude u pogonu, krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Vučić je dodao da će novi blok B3 proizvoditi između 4.000 i 5.000 megavat sati dnevno.

Kako je rekao, trenutno je bez struje oko 500 priključaka, što je na nivou statističke greške i skoro tri puta manje nego prošle godine na Svetog Nikolu i dodao da se radi na otklanjanju kvarova, prenosi Tanjug.

„Prošle godine je bilo skoro tri puta više, kada nismo imali ove probleme. Čestitam ljudima iz Elektrodistribucije, EPS-a i EMS-a. Mreža je stabilna.”

Vučić je naglasio da je obezbeđeno građanima dobro snabdevanje strujom uz istu cenu struje koja je, ne računajući Ukrajinu i Gruziju, ubedljivo najniža u Evropi, iako sada plate u Srbiji nisu najniže.

Predsednik Vučić poručio je građanima da je gotovo nemoguće da imamo prestanak sistema snabdevanja strujom.

„Pre dva dana to nisam mogao da kažem, a danas mogu da kažem da je gotovo nemoguće da nas bilo šta iznenadi i da imamo prestanak sistema, takozvani ‘blekaut’, da se dogode veliki kvarovi. Izdržaćemo i ovu zimu bez značajnih problema”, podvukao je on.

Vučić je kazao da će svi ljudi imati struju i fabrike koje će moći da rade, proizvode i doprinose našoj privredi.

„Danas mnogo manje brinem nego pre dva dana. Sutra ćemo prikopčati u sistem blok A6 u TENT-u”, najavio je on.

„Svakoga dana 3.000 tona najkvalitetnijeg uglja prebacivaćemo u TENT da bismo mogli kotlove da držimo u radu,” rekao je predsednik i dodao da „nam je cilj da podignemo našu proizvodnju. Sada radi sedam od osam blokova u TENT-u. Problem nedostatka mazuta rešavamo sa partnerima iz Irana i Azerbejdžana”.

„Svrha mog dolaska u Kostolac je to što je posao predsednika da bude uz svoj narod i rudare, posebno kada se protiv vlasti vodi određena negativna kapanja”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete termoelektrani u Kostolcu.

KOMENTARIŠI