Novi krug subvencija, 100 evra po fiskalnoj kasi i po prodajnom mestu

Novi krug subvencija, 100 evra po fiskalnoj kasi i po prodajnom mestu

Foto: YT screenshot

Svi privrednici koji posluju sa fizičkim licima do kraja aprila moraju da imaju nove fiskalne uređaje i preko njih uspostavljenu vezu sa Poreskom upravom.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić rekao je za RTS da je podeljeno oko 52.000 bezbednosnih kartica, koja se izdaje onome ko je spreman za e-fiskalizaciju. Od danas do 5. aprila omogućeno je novo prijavljivanje za subvencije.

Do potpunog prelaska na novi sistem fiskalizacije ostalo je mesec i po dana. Danas počinje i dodatni rok privrednicima da se prijave za subvencije od 100 evra po fiskalnoj kasi i prodajnom mestu.

Svi privrednici koji posluju sa fizičkim licima, do kraja aprila moraju imati nove fiskalne uređaje i preko njih uspostavljenu vezu sa Poreskom upravom. Prelazni rok traje već četiri i po meseca.

Bezbednosnu karticu Poreska uprava izdaje onome ko je spreman za e-fiskalizaciju.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić rekao je za RTS da je Poreska uprava izradila i podelila poreskim obveznicima oko 52.000 bezbednosnih kartica, oko 12.000 prodajnih mesta šalje svoje račune na server Poreske uprave.

“U razgovoru sa dobavljačima fiskalnih uređaja shvatili smo da su veliku količinu tih uređaja prodali i poreski obveznici spremni čekaju kada će preći na novi sistem”, kaže Dulić.

Očekuje li se zagušenje prilikom povezivanja sa Poreskom upravom

Pomoćnik direktora napominje da do zagušenja u principu ne može doći.

“Poreska uprava je svoje kapacitete već projektovala na očekivane veličine, tako da je broj kartica koje treba da izdamo veliki, radimo na 37 filijala, rasporediće se po Srbiji i tu ne bi trebalo da bude bilo kakvog zagušenja”, ističe Dulić.

Subvenciju u prvom krugu uzelo 125.000 obveznika

“Oko 130.000 poreskih obveznika je prijavilo svoje poslovne objekte, što je prvi korak za ulazak u fiskalizaciju i to funkcioniše od oktobra, 125.000 obveznika je uzelo subvenciju države u prvom roku koji je trajao do 31. januara. U međuvremenu, zbog onih koji su zakasnili, koji nisu iskoristili prvi rok, od danas do 5. aprila omogućeno je novo prijavljivanje za subvencije, na portalu e-Porezi, svi koji se prijave sredstva mogu da očekuju iduće nedelje”, rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, sredstava ima dovoljno, različiti su razlozi što se neko još nije prijavio – od klasičnog nemara do toga da neko ne želi da se prijavi, a ima i onih koji su bili u zabludi, da li su obveznici ili nisu obveznici i prošao je rok.

To su, kako kaže, primeri iz raznih sportskih udruženja, oni su zbog pogrešnih tumačenja mislili da nisu poreski obveznici, ali svi koji prodaju robu fizičkim licima moraju da izdaju fiskalne račune.

Obuhvat obveznika fiskalizacije jeste proširen, ali poljoprivrednici koji na tezgama prodaju svoje proizvode ne moraju da imaju kasu.

Međutim, ako su se u APR-u registrovali kao preduzetnici, moraće kao i svi ostali od 1. maja da budu u sistemu elektronske fiskalizacije.

KOMENTARIŠI