Novi red vožnje na železnici još više udaljava Požarevac i Smederevo

Novi red vožnje na železnici još više udaljava Požarevac i Smederevo

Foto: B.P.

Najteže je đacima i zaposlenima van mesta stalnog boravka.

Novi red vožnje železnicom na relaciji od Požarevca do Smedereva, koji važi od 15. decembra, zaposlenima i đacima iz dva pomenuta grada ipak nije doneo priželjkivane promene.

Termini svih polazaka vozova su ostali isti kao i u prethodnom redu vožnje, donetom pre godinu dana, a jedina novina su dva polaska – iz Požarevca u 11.11 i iz Smedereva u 12.20.

Ovaj prvi može da služi za odlazak u drugu smenu, ali onda do njenog početka treba nekako “potrošiti” više od dva sata. Drugi novouvedeni polazak, opet, odgovara za stizanje u poslepodnevnu smenu i to je – verovali ili ne – jedan jedini pogodan termin od svih 11, koliko ih ima na ovoj lokalnoj relaciji: šest iz Požarevca i pet iz Smedereva.

Žiteljima oba grada, tako, stizanje za početak prve smene i nadalje predstavlja nepremostivu prepreku, baš kao i povratak iz nje, odnosno vraćanje u mesto stanovanja ako rade posle podne.

Ranije je, podsetimo, lokalni red vožnje obavezno bio usklađivan sa smenama zaposlenih i đaka, jer je njima prevoz neophodan. Osim toga, oni su bili i najbrojniji među putnicima, pa je “Železnica” upravo od njihovih karata i ostvarivala najveći prihod. Međutim, poslednjih nekoliko godina se donosi takav red vožnje da mnogi putnici stiču utisak kako ih neko svesno odvraća od korišćenja vozova.

Najgore je, pritom, što železnički saobraćaj na pomenutoj relaciji nema alternativu, jer autobusi između Požarevca i Smedereva ne saobraćaju. Zbog toga, saznajemo, nije retkost da ljudi iznajmljuju sobe ili stanove u drugom gradu, ili jednostavno odustaju od školovanja, pa i zaposlenja van mesta boravka.

KOMENTARIŠI