16.7 C
Pozarevac,RS
23.05.2024.
Novoj “Žanki” aplauzi od srca

Novoj “Žanki” aplauzi od srca

Olgi Odanović, prvakinji nacionalnog teatra, danas u Beogradu svečano uručena prestižna nagrada. Ja bez umetnosti ne mogu. Gluma je moja potreba melem na rane, svetionik i najbezbednija luka

Uz prisećanje na tragičnu, umetničku i životnu sudbinu proslavljene glumice Žanke Stokić, danas je u nacionalnom teatru počela još jedna svečanost dodele priznanja s njenim imenom: prestižna nagrada pripala je ove godine Olgi Odanović.

Tako je prvakinja drame Narodnog pozorišta postala jubilarna “Žanka”, petnaesta dobitnica nagrade koju dodeljuje nacionalni teatar, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac “ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza”.

Olgin neverovatno bogat duh veoma je značajan za sve nas koji se bavimo pozorištem, jer ona ostavlja za sobom zazor, lepotu i odgovornost. Uz izvanredan dar, poseduje veliko dostojanstvo i snažan umetnički duh. Krase je sve osobine dive, a kad to kažem mislim na ono čime zadivljuje auditorijum, reditelje, pa i kolege s kojim deli taj trenutak. Jer, ona je inspiracija – istakla je na jučerašnjoj svečanosti glumica Dušanka Stojanović Glid.

Njena velika prijateljica Anasastia Mandić imala je zadovoljstvo da je prvi put gleda kao Persu u “Putu oko sveta”. Od tada prati njen rad, ponekad i igraju zajedno, pa se uz anegdote i neka draga sećanja zahvalila dragoj koleginici čija se ljubav i strast prema glumi sve ređe sreće na sceni, a upravo je to ono što Olgu održava: iako stalno najavljuje pauze u radu, njen raspored je pun do januara 2018. godine!

Tri "Žanke" Ceca, Olga i Seka
Tri “Žanke” Ceca, Olga i Seka

Za nas koji poznajemo Olgu i imamo sreću da radimo s njom, ovo je zaista praznik. Praznik pravde. Ko god zna tu vrlinu glume, ali i tu ljudsku meru, tu neviđenu skromnost, pa i ta glumačka sredstva, znaće kolika je to pravda! naglasio je reditelj Jagoš Marković.

Nagrada, da podsetimo, ustanovljena je 2003. godine na inicijativu Mire Stupice (bila je i doživotni predsednik žirija), a o ovogodišnjoj dobitnici odlučili su među dvanaest kandidatkinja – predsednik žirija Svetlana Bojković i članovi Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti”, reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica Jasna Đuričić.

– Začarala je prvo najmlađe nizom maštovitih kreacija kao prvakinja pozorišta “Boško Buha”. Izdvojićemo ulogu baba Poleksije u predstavi “Carev zatočenik” koja je Olgi Odanović donela Sterijinu nagradu – istakla je, između ostalog, u obrazloženju predsednica žirija Svetlana Bojković. – Sa scena nacionalnog teatra očarava publiku nizom autentičnih glumačkih kreacija. Od Dare u predstavi “Gospođa ministarka”, preko Feme u “Pokondirenoj tikvi”, do majka Janje u “Beloj kafi” i Matrjone u “Carstvu mraka”, dokazuje svoj ogromni dar i scensku harizmu… Žanka Stokić je imala značajno mesto u Nušićevom životu i bila mu stvaralačka inspiracija. Olga Odanović bi, svakako, svojom igrom i raskošnom, vanvremenskom glumom bila jedna od omiljenih glumica Nušiću da je naš savremenik.

Priznanje “Žanka Stokić” sastoji se od Plakete koju daruje nacionalni teatar i predao ju je dobitnici upravnik Dejan Savić (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (poklon Grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića, koju je uručio Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca) i novčanog iznosa koji daruju “Večernje novosti”.

– Ovo je petnaesta, jubilarna nagrada kojoj su svojim harizmom, glumačkom i moralnom veličinom, vetar u leđa dale dve velike umetnice: ona čije ime nosi, i Mira Stupica, na čiju je inicijativu nagrada osnovana. Sve dobitnice, počev od Svetlane Bojković do danas, pomalo su te zlatne prašine tokom ovih godina još utkale u ovo priznanje, a našoj Olgi ostaje da je prenosi dalje – rekla je Vukica Strugar, novinar “Večernjih novosti”.

Sve dobitnice Od 2003. godine kada je nagrada ustanovljena, “Žanku” su dobile Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić i Jasna Đuričić.

Na samom kraju, publici koja ju je pozdravila burnim pljeskom, na nogama, obratila se i sama dobitnica:

Ne znam šta da vam kažem, bilo bi mi lakše da sam odigrala tri predstave od šest, osam i deset sati. To sam navikla, da ih igram i 55 mesečno ako treba. Ali, kada sam saznala da sam dobila “Žanku” osetila sam ogromno uzbuđenje. Žanka je bila jedna od onih velikih ličnosti koje su pisale našu pozorišnu istoriju, bili stubovi teatra i ostavili nam u amanet da ga sačuvamo – obratila se publici slavljenica Olga Odanović.

– Ja bez glume ne mogu. Ona je moja potreba, melem na moje rane. Svetionik i najbezbednija luka.

DOSLEDNOST I DISCIPLINA

Radoš Bajić, čijoj je seriji “Selo gori” posebni šarm ulogom Zlatane podarila upravo Olga Odanović, naglasio je na jučerašnjoj svečanosti da je ova glumica divna dama, veliki čovek i umetnik, prijatelj, lojalan saradnik. Krase je talenat, doslednost, disciplina i velika glumačka energija.

Suprug Dragan Petrović Pele
Suprug Dragan Petrović Pele

“ŽANKE” O “ŽANKI”

MIRA BANjAC – SKROMNA

– Od izuzetnog je štofa i glumačkih sredstava. Skromna, jednostavna u svom daru, nekako “po strani” sopstvene veličine. Po tome je još više izuzetna. U pravim je i godinama za “Žanku”, verujem da će joj nagrada dati pravi zalet i satisfakciju.

JASNA ĐURIČIĆ – VRSNA

– SVE predložene glumice su divne, a posebno mi je drago što je nagrada ove godine pripala Olgi Odanović. Apsolutno zasluženo stala je u red “Žankinih” dobitnica. Njen rad pratim godinama. Vrsna, karakterna glumica, da ne pričam kakva komičarka.

RADMILA ŽIVKOVIĆ- VELIKA

– ODUŠEVLjENA sam što je Olga dobila nagradu! Mnogo je volim, velika je glumica. Ima još vremena pred njom, a takva je i odrednica nagrade: za one koji su u naponu stvaralačke snage. Em ju je zaslužila, em će je još i “prezaslužiti”.

LjILjANA STJEPANOVIĆ- IZUZETNA

– Veoma sam srećna što je Olgi pripala “Žanka”. Zaslužuje priznanje za sve što je uradila u dosadaašnjoj karijeri. Izuzetno je volim i cenim, mislim da je žiri napravio pravi izbor. Imamo kvalitetne glumice, ona je svakako među njima. Možda je i ranije trebalo da dobije nagradu, jer verujem da svaka koja joj se dodeli – s pravom joj pripada.

JELISAVETA SABLIĆ – POSVEĆENA

– Prava je osoba za ovo priznanje. Zabavna je na sceni, nikad dosadna, što ne mora da se uvek podrazumeva u našem radu. Posvećena je teatru, glumica sa čvrstim moralom i starinskom teatarskom etikom, a to treba ceniti. Znam da će još dugo ostati na sceni i osvojiti još mnogo nagrada koje joj s razlogom pripadaju.

DARA DžOLIĆ – POŠTOVANA

Raduje me Olgina nagrada, što se ova vrsna glumica zasluženo prikljičila dosadašnjim dobitnicama. Nosiće je na zadovoljstvo cele naše glumačke družine. Nikada nismo radile zajedno, ali je pratim, volim i poštujem.

KOMENTARIŠI