Novosađani mozaikom od čepova oborili Ginisov rekord

Novosađani mozaikom od čepova oborili Ginisov rekord

Humanitarno-ekološka organizacija "Čepom do osmeha" pravila je danas u Novom Sadu mozaik od plastičnih čepova veličine 621 metar kvadratni za Ginisovu knjigu rekorda.

Mozaik za Ginisa je postavljen na novosadskom Trgu slobode, a ministar za rad Zoran Đorđević, koji je prisustvovao ovom događaju, zahvalio je predsednici tog udruženja Vanji Petković i svima koji podržavaju tu akciju, što učestvuje u izgradnji bolje i humanije Srbije.

Gradonačelnik Vučević je rekao da je ponosan na to što Novi Sad učestvuje u toj akciji.

– Ponosan sam što imamo ovakav grad i ovoliko prijatelja, što imamo snagu da se izborimo sa nekad najtežim životnim situacijama i što pored svakodnevne borbe nismo zaboravili humanu stranu tog istog života i nismo zaboravili da budemo ljudi. I što učimo i najmlađe sugrađane šta znači empatija.

Naveo je da su tu gosti iz gotovo svih krajeva Srbije, deca iz obdaništa, osnovnih i srednjih škola, studenti i drugi koji su podržali akciju, kao i ministar Đorđević “koji nije došao protokolarno već prijateljski”.

Vučević je naglasio da Novi Sad šalje jasnu sliku – da ovde stanuje osmeh solidarnosti i osmeh humanosti i da ne sme nikad da ode sa naših lica.

Predsednica Udruženje “Čepom do osmeha” Vanja Petković je rekla da je jako ponosna na sve učesnike.

– Mi smo volonterska organizacija, koja okuplja sve ljude koji su voljni da odvoje svoje vreme i urade nešto korisno, ovo je pravi primer da možemo zajedno nešto da učinimo i pomognemo deci. Da mislimo o životnoj sredini i širimo svest o tome da moramo da mislimo na životnu sredinu.

Petković je dodala da su na satu mozaika kazaljke na pet do 12, jer je krajnje vreme da se misli o našoj planeti.

Sakupljeno je više od 100 tona čepova u čitavoj Srbiji, a oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova će mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine u svet poslati sliku sa porukom da ne smemo biti sebični, jer nemamo rezervnu planetu i da o njoj mora da brine zbog budućih naraštaja.

Sklapanje mozaika je trajalo od devet do 14 sati, a snimak manifestacije u Novom Sadu biće prosleđen Ginisovoj komisiji sa kojom je organizacija u kontaktu.

U razvrstavanju čepova prethodnih nedelja, uoči obaranja Ginisovog rekorda, pored volontera “Čepom do osmeha”, učestvovali su i đaci novosadskih osnovnih škola “Žarko Zrenjanin” i “Dušan Radović”, njihovi vršnjaci iz osmoletke u Futogu, kao i novosadski planinari i građani.

Novosadsko udruženje “Čepom do osmeha” u dosadašnjoj humanitarnoj misiji pomoglo je 18 mališana iz čitave Srbije, kojima su za lakši i kvalitetniji život bila potrebna pomagala, a samo u ovog godini obezbeđena su pomagala za petoro dece kada su uručivani prenosivi laptop za slepe koji koristi Brajovo pismo i transformiše tekst u glas, elektromotorna invalidska kolica, dečija invalidska kolica, medicinski aspirator na struju, invalidska kolica.

Humanitarnu misiju su prepoznali i priključili joj se mnogi pojedinci poput bivšeg rukometaša Vladimira Mandića, košarkašice Milice Dabović, kikboksera Nenada Pagonisa, ekipe “Državnog posla”, glumca Vuka Kostića i drugih.

KOMENTARIŠI