NULTA TOLERANCIJA – Policija od ponoći u narednih 24 časa kreće u...

NULTA TOLERANCIJA – Policija od ponoći u narednih 24 časa kreće u “LOV”

Kako piše na sajtu RTS, pripremljenja je specijalna brigada na motocikilma – presretačima, koji će bez obeležja policije uočavati prekršioce i sprovoditi ih do prve patrole, koja će ih sankcionisati.

 Vozači motocikala, najavljuju u policiji, neće više moći od gradskih ulica da prave trkačke staze. Motori-presertači mogu da razviju brzinu i do 300 kilometara na čas, pa, kako tvrde u MUP-u, stići će bahate vozače i naplatiti im kaznu.

Dodaju i da se ova akcija spovodi u čitavoj Evropi u 24 zemlje, a da će podaci biti dostupni svim saobraćajnim stručnjacima koji će analizom moći da utvrde koje sve mere treba da se preduzmu da se smanji broj poginulih motociklista na drumovima.

Brzi i bez obeležja

Boban Milinković iz Saobraćajne policije kaže da su motocikli-presretači bez obeležja, ali da su snabdeveni zvučnim i svetlosnim signalima u skladu sa zakonom.

– Oni će uočavati prekršaje i nesavesne vozače dovoditi do patrola koje će ih sankcionsati – objašnjava Milinković.

Od početka godine na našim drumovima poginulo je 11 motociklista. Godišnje pogine oko 50, a povrđenih je deset puta više, pa su ovakave kontole neophodne, kažu u MUP-u.

– Podaci govore da čak 30 odsto motociklista vozi bez vozačke dozvole određene kategorije, cak 11 odsto njih je pod dejstvom alkohola, a preko 50 odsto poginulih mlađi su od 30 godina – ističe Aleksandar Radenković iz Saobraćajne policije.

Mobilni telefon i pojasevi

Pored kontole motociklista, motori-presretači MUP-a kontrolisaće i upotrebu mobilnih telefona u vožnji kao i nevezivanje pojaseva u vozilu i to na prednjim i zadnjim sedištima.

U MUP-u kažu da će posebno biti na udaru roditelji koji nebezbedno voze decu, ali i oni koji sami ne koriste pojas.

KOMENTARIŠI