“Oaza” za investicije glavni cilj

“Oaza” za investicije glavni cilj

U Požarevcu je apsolutno sve bilo prioritetno, jer građani nisu bili zadovoljni brzinom i angažovanjem predstavnika lokalne samouprave u rešavanju problema mnogo godina unazad.

Prioriteti su bili izlazak iz vanredne situacije koja je uvedena zbog nedostatka zdrave pijaće vode i obezbeđivanje zdrave pijaće vode. Odmah smo krenuli sa strateškim planiranjem vodosnabdevanja i počeli sa osposobljavanje postrojenja reversne osmoze koje postoji preko 10 godina, a nije radilo ni mesec dana. Pored toga ciljevi su bili planiranje nove sanitarne deponije, uređenje saobraćajnica, proširenje fekalne i kanalizacione mreže, proširenje toplifikacione mreže, velika ulaganja u škole i vrtiće, kao i proširenje mreže zdravstvenih ambulanti, i ulaganja u sport, kulturu, sa posebnim akcentom na razvoj turizma. Ali prioritet nad prioritetima jeste stvaranje uslova za privlačenje privrednih investicija i otvaranje novih radnih mesta, ističe Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, objašnjavajući glavne ciljeve rada pred kojim se našlo novo rukovodstvo grada s njim na čelu.

Nastup GVARDIA za LjKI

Spasović je postao gradonačelnik Požarevca nakon lokalnih izbora 24. aprila 2016. godine. Dužnost je preuzeo u junu mesecu iste godine. Nakon šest meseci od svog postavljenja, u razgovoru za Danas i Braničevo Danas Spasović je sumirao rezultate od kako je na čelu grada i, ujedno, otkrio planove za 2017. godinu.

– Od prvog trenutka našeg imenovanja konstantno se radi na podjednakom poboljšavanju infrastrukture u gradu i u selu. Trudili smo se i uspeli da podignemo procenat izvršenja investicija koji je do gašenja Direkcije krajem novembra iznosio 70 posto, dok je pre dve godine on bio ispod 30 procenata. To nam je donelo preko 25 kilometara nove asfaltne mreže i preko 30 kilometara atarskih puteva. Primera radi, novac za namenjen za sređivanje atarskih puteva utrošen je ne samo iz tekuće, već i iz prethodnih godina. Kada govorimo o seoskim naseljima, jedna od prvih odluka nam je bila da se već početkom 2017. godine meštanima ukine neopravdan namet plaćanja javne rasvete meštana, ističe gradonačelnik Požarevca i navodi najveće investicije u infrastrukturi kao što su uređenje Knez Miloševog venca15820548_10210713536569779_1566163711_o-min u vrednosti 47 miliona dinara, Šumadijske sa 30 miliona dinara,15822668_1244971582262174_4021371223504920562_n-min ulica u Starom Kostolcu vrednosti oko 10 miliona dinara, Hilandarske sa 8, 2 miliona itd… Pored toga za godinu dana JP Toplifikacija je ugradila preko 40 kilometara cevi u mrežu, odnosno toplifikaciona mreža je proširena za preko 20 kilometara u vrednosti od preko 500 miliona dinara, ističe gradonačelnik Požarevca. S obzirom na to da razvoj grada i privlačenje investitora ističe kao prioritet, Spasović navodi osnovne korake u tom pravcu.

– U oktobru mesecu grad Požarevac je prodao deo zemljišta austrijskoj firmi “Immofinanz” koja će do kraja 2017 godine na tom prostoru otvoriti moderan ritejl park Stop šop. Ovo je ujedno i prva velika strana direktna investicija u našem gradu u poslednjih 30 godina a vredna je oko 10 miliona evra i planirano je da se tu uposli oko 300 Požarevljana. U cilju dovođenja investitora Grad je preduzeo niz aktivnosti, pored uređenja nove industrijske zone veličine 10 hektara, krajem prošle godine Grad je kupio DP Šećerana u stečaju, ukupne površine od 22 ha i 40000 m2 poslovnog prostora, koje uglavnom čine fabričke hale u dobrom stanju. Kupili smo i deo preduzeća Putogradnja, tako da smo krenuli u revitilizaciju stare industrijske zone i tu nećemo stati, već ćemo u doglednom periodu otkupiti i nekadašnji MIP (Mesna industrija Požarevac). Time bi kompletno zaokružili celinu koja bi se zvala industrijska zona grada Požarevca, navodi Spasović i kaže da su obezbeđeni važni infrastrukturni uslovi za zonu.

– Završena je gasifikaciona mreža i očekujemo da će početkom 2017. biti puštena u rad. Paralelno, pristupili smo i izradi Plana detaljne regulacije. U izradi je i Strategija održivog razvoja i grad je doneo i niz ostalih lokalnih akcionih planova koji su godinama čekali. Sve to poslaće jasniju sliku investitorima o ozbiljnoj nameri grada da im pruži povoljnu poslovnu klimu. Potpisan je Ugovor o prenosu javne svojine bez naknade, sa Grada Požarevca na Republiku Srbiju, u cilju izgradnja trafostanice 110/35/10 KV, “Požarevac 2”. Ovim ugovorom stvorili su se uslovi za izgradnju trafostanice 110/35/10 KV “Požarevac 2”, kojom će se obezbediti dovoljne količine električne energije za industrijsku zonu i za nesmetano snabdevanje strujom Grada Požarevca. Kompletna investicija treba da bude gotova do 2020. godine i treba da iznosi oko 10 miliona evra.

Podsećajući da su značajni aduti Požarevca turistički potencijali, Spasović navodi da su LJubičevske konjičke igre od ove godine pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, što ovoj manifestaciji daje posebno mesto na turističkoj mapi.

– Sistemska promena samog organizovanja manifestacije dovela je do toga da ovogodišnje igre ostanu zapamćene po rekordnom broju takmičara iz inostranstva i posetilaca kako na samom sportskom događaju na Hipodromu, tako i na pratećim manifestacijama u gradu. Sve je to rezultiralo dobijanjem Velike zlatne medalje Novosadskom sajma za multimedijalni spektakl otvaranja 53. LJubičevskih konjičkih igara na šta smo posebno ponosni. Građani su imali priliku da uživaju i na koncertu Bijelog dugmeta kome je prisustvovalo preko 20.000 ljudi, a za Novu godinu je nastupao Van Gogh,dsc_0601-min što pokazuje našu nameru da renomiranim izvođačima privučemo posetioce ne samo iz Braničevskog okruga već i iz čitave Srbije i inostranstva. Novogodišnje ukrašavanje grada je po mom mišljenju, ali i mnogih građana sa kojima sam razgovarao, najlepše u poslednje vreme, a ocenu da je najlepše u Srbiji dali su i građani Srbije na raznim forumima, napominje Bane Spasović. On smatra da je Grad puno brine o potrebama mladih, kroz sređivanje školskih objekata, podršku sportskim klubovima i organizacijama mladih.20161219_175554

– Grad je lane uložio u škole oko 100 miliona dinara, a naredne će ta ulaganja biti na sličnom nivou. Od većih investicija navešću zamena kompletne stolarije u Osnovnoj školi Jovan Cvijić u Kostolcu, kao i na zgradi Gimnazije u Požarevcu, obnovljen je parket u OŠ “Desanka Maksimović” po prvi put od kada je otvorena ova škola, radi se fasada na medicinskoj, elektroinstalacije su sređene između ostalih u školama “Dositej Obradović”, “Kralj Aleksandar” i nema objekta gde nešto nije rađeno, a nastavićemo sa takvim trendom i u 2017. godini.

Veća ulaganja u seosko područje

– U ovih šest meseci su izdvojena značajna sredstva za gradske i seoske mesne zajednice, ali u narednoj godini ta ulaganja će biti veća zato što svi građani sa teritorije Grada Požarevca zaslužuju da imaju jednake uslove za život, što je i jedan od prioriteta ove vlasti. Lokalna samouprava ima plan kapitalnih investicija koji se odnosi na širenje gradske kanalizacione mreže (fekalne i kišne), naravno i vodovodne, kao i širenje toplifikacione mreže, planove za rekonstrukciju, obnovu, modernizaciju škola u gradskim i seoskim naseljima. Važno je ispuniti i osnovnu funkciju budžeta da bude izbalansiran i da se ravnomerno razvijaju seoska i gradska naselja, tako je ove godine svaka seoska i gradska mesna zajednica dobila minimalno po jednu asfaltiranu ulicu, kao i rekonstrukciju postojećih i otvaranje novih ambulanti, posebno u seoskim naseljima.

Pohvala preduzetnicima

– Pohvalio bih društvenu odgovornost preduzetnika iz Požarevca koji su svojim donacijama doprineli uređenju škola. Povećane su stipendije za najbolje učenike i stavljen je poseban akcenat na vrtiće i predškolsko obrazovanje. Dodeljene su stipendije za 50 studenata, a od sledeće godine stipendiraćemo i deset studenata na master studijama. Značajna sredstva su uložena i u zdravstvo zamenjena je stolarija na zgradi Medicini rada, uređen je hol u Domu zdravlja i nabavljeni su aparati koji su godinama nedostajali ovoj ustanovi. Namera je da se ulaganjem u primarnu zdravstvenu zaštitu rastereti sekundarna. Ulaganja u sport su značajna i iz gradske kase 2016. je izdvojeno 63 miliona dinara za podršku lokalnim sportskim organizacijama i još 10 miliona za omladinski sport. Ove godine ta suma će se povećati za još dva miliona dinara, kao podrška lokalnim sportskim organizacijama, kaže gradonačelnik Požarevca.

Nestao “kineski zid” na Moravi

Odgovarajući na pitanje da li za realizaciju planova razvoja Požarevac ima dovolju podršku Vlade i ministarstava, Spasović navodi da do skora to nije bilo slučaj, ali u poslednjih pola godine to se značajno promenilo

– Ovde u Požarevcu smo u šali govorili da su proteklih godina lokalni funkcioneri most na Moravi, koji je na putu za Beograd, shvatali kao kineski zid i retko su ga prelazili. To smo promenili i danas smo moji saradnici i ja često u ministarstvima, ali i ministri dolaze kod nas. Parafraziraću misao našeg premijera Vučića da moramo menjati svoje navike i svi zajedno rešavati probleme u gradu. Podsetiću samo na posete Nebojše Stefanovića ministra unutrašnjih poslova, Rasima LJajića ministra turizma i trgovine, koji je pomogao da posle više od 70 godina izvršimo rekonstrukciju tribina i štala na hipodromu u Požarevcu, Nele Kuburović, ministarke pravde, Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,unnamed-2-min a intenzivnu saradnju imamo i sa ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i to kako sa prethodnom ministarkom Kori Udovički, tako i sa aktuelnom brnabich_nagrada-igra_2312Anom Brnabić, i ostalim ministarstvima.

 

KOMENTARIŠI