Od ponedeljka svi građani koji čekaju rezultate pi-si-ar testa na kovid 19 mogu se prijaviti na besplatni automatski servis na Portalu eUprave i dobiti obaveštenje onog trenutka kada im rezultat bude gotov.

Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje razvila je uslugu na Portalu eUprava koja građanima omogućava da primaju imejl i SMS obaveštenja da li je njihov rezultat pi-si-ar testa na kovid 19 gotov, navodi se u saopštenju.

Automatski (info) servis obaveštava isključivo o tome da je rezultat gotov, a rezultate testa građani mogu da dobiju na Portalu eZdravlja e-zdravlje.gov.rs.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kaže da se u Srbiji dnevno testira više od 7.000 ljudi i da su zbog toga želeli da razviju uslugu koja će omogućiti građanima da na brz i jednostavan način dobiju informaciju da li je njihov rezultat gotov, bez potrebe da odlaze u domove zdravlja i da se izlažu i najmanjem riziku.

“Način života koji moramo da vodimo zbog koronavirusa, kao i nova normalnost u kojoj se svi nalazimo, jednostavno nameće da je elektronski način komuniciranja sada neophodan”, naglašava Jovanović.

Prema njegovim rečima eUprava je odgovor u ovim izazovnim vremenima i zato apeluje na sve organe javne uprave da omoguće građanima da svoje poslove koje imaju sa državom završe putem mobilnog telefona ili računara.

Kako da se prijavite na servis?

Da bi se prijavili na servis potrebno je da:

1. na portalu eUprava pokrenete uslugu Obavesti me o rezultatu pi-si-ar testa na kovid 19.

2. unesete svoj JMBG, kontakt imejl adresu i telefon kako biste primali obaveštenja i kliknite na taster Prijava.

3. Ukoliko želite da primite obaveštenje i za članove svoje porodice, potrebno je da ponovite postupak i popunite ponovo prijavu.

4. Onog trenutka kada rezultat bude gotov dobićete imejl i SMS poruku.

5. Rezultat se može preuzeti elektronski na Portalu www.e-zdravlje.gov.rs korišćenjem naloga na Portalu eUprava ili unošenjem serijskog broja kartice zdravstvenog osiguranja i LBO broja. Takođe, rezultat se može preuzeti i u ambulanti gde je uzet uzorak za test.

6. Da biste koristili ovu uslugu ne morate biti registrovani korisnik Portala eUprava

Putem ovog servisa ne šalju se informacije o serološkim testovima na kovid 19 (brzi testovi), već isključivo o pi-si-ar testovima.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu nema pristup rezultatima testa na virus (da li je rezultat pozitivan ili negativan), već dobija samo informaciju da je rezultat testa gotov, navodi se u saopštenju.

Takođe, Kancelarija nema pristup ni informacionom sistemu u kome se beleže rezultati testiranja, a informacija da je rezultat testa gotov generiše se na osnovu podatka o datumu izdavanja rezultata koji unose laboratorije.

Za sve nejasnoće, kao i pitanja u vezi sa rezultatima testova potrebno je da građani neposredno kontaktiraju ambulantu gde su se testirali i u razgovoru sa medicinskim radnicima dobiju odgovore na sva pitanja, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

KOMENTARIŠI