Obavljeno koji se uređaji najviše kvare

Obavljeno koji se uređaji najviše kvare

Foto: Urban City / ilustracija

Nova rezolucija EU poziva i na uvođenje nalepnica sa informacijom o očekivanom vremenu upotrebe i dostupnošću i ceni delova.

Građanima se najviše kvare mobilni telefoni i tableti, a slede štampači, slušalice, mašine za veš i laptopovi. Istovremeno, kupci se najmanje žale na trajnost digitalnih kamera i mikrotalasnih pećnica, navodi se u izveštaju evroparlamentarke i najaktivnijeg borca za prava potrošača u regionu Biljane Borzan.

U najnovijoj objavi o trajnosti tehničke robe, koja je predstavljena pre nekoliko dana, takođe se ističe da je u slučaju kvara čak 81 odsto građana kupilo novi uređaj jer je popravka starog bila neisplativa, što zbog nedostatka ili cene rezervnih delova, što zbog servisa, navodi portal „Poslovni”. Recimo, 90 odsto građana smatra da su rezervni delovi preskupi u odnosu na cenu novog uređaja, navela je Borzanova. Kao posebno zabrinjavajuće, ističe činjenicu da četvrtina građana kupi neispravan uređaj, ali njihova žalba nije uvažena. U slučaju reklamacije, najviše veruju potrošačkim udruženjima, a najmanje državnim institucijama. Ona je istakla da 94 posto građana smatra kako bi uređaji morali duže da traju i da su trajnost i dostupnost servisa najvažniji faktori pri kupovini.

Najviše nam se kvare mobilni telefoni i tableti, a nove ne kupujemo jer se popravka ne isplati. Oko 90 odsto građana smatra da su rezervni delovi preskupi

– Upravo zato sam jedna od autora evropske rezolucije o pravu na popravku koja poziva i na uvođenje novih etiketa. Na svakom uređaju trebalo bi da bude označeno koliko je očekivano vreme trajanja, da li su delovi dostupni, kao i servis. Većina kupaca smatra da bi to bilo korisno – rekla je Borzanova. Ova rezolucija bi trebalo da bude usvojena u martu, kada bude donet i novi paket zakona s ciljem da se osigura pravo na popravku tehničkih uređaja.

Podsetimo, proizvođači bele tehnike od 1. marta su pred ogromnim izazovom – kako bi produžili vek trajanja uređajima, ne samo da će voditi računa o potrošnji energije nego će morati da obezbede i rezervne delove tokom minimum deset godina od dana proizvodnje. Nova pravila u okviru Direktive o ekološkom dizajnu tako će, planirano je, produžiti život uređajima poput mašina za veš i frižidera, ali ne i računara, pametnih telefona i malih kućnih aparata. Istraživanja su pokazala da, ako bi mašine za veš bile korišćene u Evropi samo godinu duže nego sada, to bi imalo isti pozitivan učinak na klimu.

KOMENTARIŠI