Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava biće organizovano u Zemunu, a kako je najavljeno, liturgiji u Hramu Svetog oca Nikolaja, litiji i osvećenju Dunava i vađenju krsta prisustvovaće patrijarh Irinej.

Vađenje Časnog krsta biće organizovano i na Starom gradu, kod SRC “Milan Gale Muškatirović”, kao i na Adi Ciganliji kod restorana Jezero.

Plivanje za Časni krst biće organizovano danas tačno u podne i u Sremskoj Kamenici kod stadiona FK ”Fruškogorac”, a prethodno će u crkvi u tom mestu biti održana liturgija i litija.

Obeležavanje hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst biće održano i u Ćupriji, na Velikoj Moravi, bez obzira što je na Moravi mestimično veoma debeo led.

Krst će u reku biti spušten sa mosta na regionalnom putu Jagodina – Ćuprija – Paraćin, a plivači će krenuti iz parka kraj Morave, rečeno je
Tanjugu u Organizacionom odboru u Ćupriji.

Pre toga u mesnoj crkvi biće održana Bogojavljenska liturgija a plivanje će početi posle litije gradom.

Jagodinci će za časni krst plivati, po tradiciji na Bagrdanskom jezeru oko 15 kilometara severozapadno od Jagodine u 12 sati.

Najavljeno je učešće oko 20 devojaka i momaka, članova sprtskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Svilajnca, Kragujevca, Batočine, rekao je Tanjugu predsednik Organizacionog odbora Čedomir Vučićević.

Prijava učešća za ovu tradicionlanu manifestaciju Šumadije, Pomoravlja i Resave, koju po običaju prati više stotina građana, traje do pred samo takmičenje, dodao je Vučićević.

Pre samog takmičenje sveštenici Crkvane opštine Svilajnac, kraj jezera, održaće liturgiju i osveštati krst za koji se pliva.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da duhovna i lekovita svojstva.

Crkve koje poštuju Julinanski kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara.

KOMENTARIŠI