Foto: Urban City / B.P.

U Velikom Gradištu danas je, povodom Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, održan komemorativni skup u gradskom parku kod spomen obeležja borcima i civilima poginulim u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Počast stradalima polaganjem venaca odale su delegacije opštine Veliko Gradište, na čelu sa predsednikom opštine Draganom Milićem, Vojske Srbije iz Garnizona Požarevac i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine, u prisustvu učenika završnih razreda Srednje škole “Miloje Vasić“ i građana ove opštine.

“11. oktobra 1944. godine osvanuo je lep i sunčan dan, prvi dan, kakav se samo poželeti može, da nagovesti početak novog života u oslobođenom gradu. A samo do juče čula se artiljerijska kanonada 4. bataljona 23. divizije koji je sa Požarevačkim partizanskim odredom i jedinicama Crvene armije odlučno krenuo u završne operacije proterivanja nemačkog okupatora…“, podsetio je na davnašnji događaj, od pre 77 godina, gradištanski hroničar Žarko Živanović.

Gradištanci su na razne načine pružili otpor okupatoru. Danas se sećamo Veljka Dugoševića, Vlastimira Pavlovića Carevca, Ljubisava Jovanovića, Dragoslava Markovića, Milana Milinkovića, Duška Veličkovića, Jovana Tanaskovića, Prvoslava Stanojevića, Miodraga Bogdanovića, Miše Tasića, Nikole Milića, Mihajla Stojadinovića, Ljubisava Jovanovića, Vlade Milutinovića, braće Buđoni, Pere Metalca, te grupe četnika Leonide Plješkovića, koji su se pridružili partizanima u prvom pokušaju oslobođenja, kao i 24 građana, streljanih u znak odmazde, od kojih je samo sedmogodišnji dečak preživeo.

Živanović je podsetio i na predaju grada Nemcima koji su u Gradište ušli 14. aprila 1941. godine. “Posle dočeka pred opštinom i predaje grada, na pristaništu i zgradi Sreskog načelstva postavili su veliku crvenu zastavu sa kukastim krstom i nastavili put Požarevca. Usledile su četiri godine nemačke okupacije.“.

Kao i mnogi drugi gradovi i Veliko Gradište je nekoliko puta zauzimano i oslobađano. Prvi pokušaj bio je već 20. septembra 1941, drugi 19. decembra iste godine, a 11. oktobra 1944. godine okupator je konačno oteran iz Velikog Gradišta.

Ovom prilikom počast je odana i borcima iz Prvog svetskog rata koji su dali živote za oslobođenje Srbije.

KOMENTARIŠI