Obeležen 15. oktobar, Dan oslobođenja Požarevca /foto galerija 100+/

Obeležen 15. oktobar, Dan oslobođenja Požarevca /foto galerija 100+/

Po tradiciji, polaganjem venaca i prigodnom svečanošću obeležan je 15.oktobar – Dan oslobođenja Požarevca od okupacije u Prvom i Drugom svetskom ratu

Foto: Urban City 2017.

Dan oslobođenja Požarevca, 15. oktobar, koji se odigrao istog datuma nakon Prvog i Drugog svetskog rata, svečano je obeležen brojnim manifestacijama uz prisustvo funkcionera lokalne samouprave, gostiju iz inostranstva, političkog vrha Republike, predstavnika Vojske, Policije i javnog života.

Foto: Urban City

SVEČANI SALON – PRIJEM ZVANICA

Organizovan je prijem zvanica u svečanom salon Gradskog zdanja, a nakon intoniranja državne himne u izvođenju Gradskog ženskog hora “Barili” pod rukovodstvom mr Katalin Tasić, obratio se gradonečelnik Požarevca Bane Spasović:

https://soundcloud.com/urban-city-radio/bane-spasovic-svecani-salon-dan-oslobodenja-pozarevca

Povodom 15. oktobra – Dana oslobođenja, nagrade grada Požarevca, u neto iznosu od po 59.600,00 dinara i povelje o nagradi dodeljene su:

Foto: Urban City

1. Jorgovanović Nebojši, direktoru zdravstvene ustanove Apoteka Požarevac u Požarevcu:

Nebojša Jorgovanović je dugogodišnji direktor ove Ustanove, pod čijim rukovođenjem je ona postala najbolja u Srbija među državnim apotekama. U poslednjih 15 godina su renovirane sve apoteke, a istovremeno otvoren i veliki broj novih. 2010. godine Apoteka je dobila nacionalnu nagradu za kvalitet i poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta“, kao i nagradu Ministarstva zdravlja za najbolju ustanovu iste godine. Svoju uspešnu misiju ova Ustanova nastavlja i dalje.

2. Milojković Nenadu, sportisti iz Požarevca:

Rođen je 1993. godine. Sredinom 2014. godine počinje da volontira u Beogradskom atletskom klubu osoba sa invaliditetom „Pogledi“, kao i u Paraatletskoj reprezentaciji Srbije. 2015. godine na Univerzitetu u Nišu stiče zvanje „Operativni trener atletike“, što uspešno završava. Brojni su njegovi uspesi kao sportiste i trenera na različitim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

3. Rajković Iliji, profesoru Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu:

Rođen je 1976. godine, gde završava osnovnu školu i srednju muzičku školu. Diplomirao je na odseku za opštu muzičku pedagogiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Pored dvadesetogodišnjeg uspešnog pedagoškog rada, izuzetno je aktivan u svim sferama kulturnog života Grada kao izvođač, kompozitor i aranžer sa brojnim delima. Pored umetničke muzike, bavi se i primenjenom muzikom, kao i mnogim drugim aspektima muzičkog stvaralaštva. Dobitnik je brojnih priznanja.

4. Tasić Katalin, direktoru Ustanove Gradski ženski hor „Barili“ u Požarevcu:

Rođena je 1959. godine, diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Katalin Tasić veoma uspešno već 25 godina uspešno vodi značajnu Ustanovu Gradski ženski hor „Barili“ u Požarevcu. Predavala je u Muzičkoj školi u Požarevcu , a potom na Univerzitetu u Kragujevcu, na Filološko – umetničkom fakultetu na katedri za dirigovanje. Ove godine obeležava i 35 godina uspešnog umetničkog i pedagoškog rada. Broja su priznanja i nagrade koje je dobila za svoj rad.

POVELjA:

1. Ruskom centru za nauku i kulturu (Ruskom domu) u Beogradu:

U ovom zdanju u Beogradu, tokom više godina predstavnika se mnogo umetnika iz Požarevca. Dobrodošlica u ovom hramu kulture i umetnosti se oseća na svakom koraku. Ruski dom je dao nemerljiv doprinos u povezivanju kultura naroda Srbije i Rusije, čuvajući sećanje na bratsku ljubav dva naroda kroz čitavu istoriju. Jedan je od najstarijih duhovnih ruskih centara u inostranstvu.

PLAKETA:

1. „HELP – Misiji u Republici Srbiji“ u Beogradu:

Help je nemačka nevladina humanitarna organizacija, registrovana 1981. godine. Misija je prisutna u Srbiji od 1999. godine. Radi na obezbeđivanju socijalne i ekonomske pomoći za ugroženo stanovništvo. Brojni su projekti koje je ova organizacija imala i u Požarevcu, putem brojnih grantova za uspešne preduzetnike Grada, čime je pružila značajnu pomoć građanima Grada Požarevca.

POLAGANJE VENACA

Po završetku prijema u svečanom salonu položeni su venci na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu.

Foto: Urban City

U 13 časova pokraj Spomen kosturnice na Čačalici polaganjem venaca i intoniranjem himne Srbije nastavljeno je obeležavanje Dana oslobođenja Požarevca.

Foto: Urban City

Trideset minuta kasnije svi prisutni su pošli kao dnu Spomen parka Čačalica gde je i zvanično završena ceremonija obeležavanja Dana oslobođenja Požarevca polaganjem venaca, intoniranjem himne Srbije i minutom ćutanja kraj Spomenika streljanim rodoljubima.

Foto: Urban City

Podsećamo da se u nedelju od 19 časova u okviru obeležavanja Dana oslobođenja Požarevca na Trgu oslobođenja održava koncert Sanje Ilić i Balkanike uz predgrupu hora Požarevačke gimnazije.

FOTO GALERIJA

[foogallery id=”17635″]

KOMENTARIŠI