U Požarevcu, Dan državnosti obeležen je svečanom akademijom u salonima gradskog zdanja i polaganjem venaca u Gradskom parku, kraj spomen obeležja Milošu Obrenoviću.

Na prijemu u Svečanim salonima grdskog zdanja prisustvovali su čelni ljudi grada Požarevca kao i predstavnici vojske, policije, pravosudnih organa, Srpske pravoslavne crkve, brojnih udruženja i građani.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je rekao da su Sretenjski ustav iz 1835. godine i podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine važni su datumi u našoj istoriji koji nas podsećaju na želju za slobodom ali i nameru da Srbija postane uređena država u kojoj se poštuju zakoni i sluša glas naroda:

Bane Spasović

“Mnogobrojne borbe tokom stvaranja Srpske države, bitke koje su donosile poraze i pobede, Kosovski boj i nekoliko vekova pod turskom okupacijom, Balkanski ratovi, Prvi i Drugi Svetski rat, ratovi devedesetih godina i napad NATO alijanse… sve to strašno deluje samo kada se izgovori u rečenici. Ipak, to je samo delić onoga što je naša Srbija preturila preko svojih leđa i još uvek nas na tim istim leđima drži i nosi. Danas, kada je Srbija svakim danom sve uspravnija, mislim, dragi moji prijatelji, da je došlo vreme da mi njoj pomognemo. Mislim da je vreme da joj pomognemo time što ćemo joj se odužiti za sve one teške godine kada je hranila naše pretke, tako što je nećemo napustiti sada kada se oporavlja. Potomci onih, koji su se prešavši Albansku golgotu iznureni vraćali jurišom u domovinu sa uzvikom „Srbija“ na usnama, poslednjih decenija odlaze zbog više para iz svoje otadžbine, zauvek. Poslednjih nekoliko godina došli smo do toga da ostanak u Srbiji više nije stvar žrtvovanja boljeg života, već stvar strpljenja da bolji život dođe. Ujedinjeni, grabeći krupnim koracima ka stabilnoj ekonomiji, prema kojoj nas vodi politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ne smemo odustati na nekoliko metara od cilja.“

Vence na Spomenik knezu Milošu Obrenoviću su položile delegacije vojske Republike Srbije, Grada Požarevca, policije, Braničevskog okruga, GO Kostolac,  Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, GrO SNS i GrO SPS.

 

KOMENTARIŠI