Obeležen Dan Garde – Formiranoj u Požarevcu, davne 1830. godine

Obeležen Dan Garde – Formiranoj u Požarevcu, davne 1830. godine

Garda Vojske Srbije obeležila je danas 187. godišnjicu postojanja, a tim povodom predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je odlikovanja ističući da ta jedinica uspešno izvršava sve pred nju postavljene zadatke.

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Nikolić je u obraćanju ukazao na nastanak i istoriju garde i podvukao da je to jedinica vojničke časti i vojničkih vrlina koja postoji gotovo koliko i moderna srpska država.

“Velikim žrtvama i hrabrošću izboreno pravo srpskih ustanika na oružje, oličeno je u prvoj četi Garde formiranoj u Požarevcu, davne 1830. godine” kazao je Nikolić.

garda-vojska_660x330-min

On je dodao da mnogi istoričari kao dokument koji označava početak stvaranja današnje moderne Vojske, smatraju pismo Kneza Miloša Obrenovića upućeno starešinama područnih nahija u kom traži da mu, po stasu i ugledu, iz zadružnih kuća odaberu najbolje momke za njegovu Gardu, te da ih do Đurđevdana pošalju u Požarevac.

Kako je rekao ponosni na svoje pretke, pamtimo i poštujemo nesalomivu snagu i volju gardista kroz ratove za oslobođenje Srbije kao i u oba svetska rata.

MJV_6539-min

“Garda i danas uspešno i visoko profesionalno izvršava postavljene zadatke u okviru sve tri misije Vojske Srbije, oslanjajući se uvek na svoje časno nasleđe i ponosno čuvajući svoju zemlju. Vaš strojevi korak na paradama u Beogradu, Moskvi i Pekingu, dostojanstveno stupanje i razvijena zastava Srbije u rukama gardiste, ispunila je ponosom sve naše građane” poručio je Nikolić gardistima.

On je rekao i da je Garda kao ogledalo časti, vojničke veštine i besprekorne spremnosti cele Vojske Srbije, sa izvanrednim gardijskim umećem prva slika naše zemlje i vojske sa kojom se susreću gosti Srbije – državni zvaničnici iz celog sveta.

“Ponosan sam što sam svoj mandat predsednika Srbije obavljao okružen plavim gardijskim uniformama. Uveren sam da ćete, kao pripadnici jedinice koja je u svojoj časnoj istoriji šest puta odlikovana ordenom, nastaviti i u narednom periodu da odgovorno i savesno izvršavate sve svoje zadatke. Nastavite i dalje da čuvate čast i ugled Republike Srbije i mir i bezbednost njenih građana” naglasio je Nikolić.

vojska-srbije

Odlikovanja su dobili Prva, Druga, Treća i Četvrta brigada kopnene vojske, Mešovita artiljerijska brigada “Vojin”, Rečna flotila, Centar za primenjenu matematiku i elektroniku, Tehničko-remontni zavod “Čačak” i Vazduhoplovni zavod “Moma Stanojlović”.

KOMENTARIŠI