Obeležen Dan opštine Žagubica, Safet obećao nova radna mesta

Obeležen Dan opštine Žagubica, Safet obećao nova radna mesta

Dan opštine Žagubica svečano je obeležen u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika najvažnijih ustanova i institucija u našoj zemlji, predstavnika drugih gradova i opština, kao i predstavnika Vlade Republike Srbije i rukovodstva opštine Žagubica.

Programu u Suvom Dolu prethodio je obilazak završnih radova na zgradi stare MZ u Krepoljinu koja će vrlo brzo biti pretvorena u vrtić, a dan je započeo polaganjem venaca na spomen obeležja žrtvama palim u borbama od strane predstavnika boračkih organizacija opštine i lokalne samouprave.

Pre početka programa Dom kulture je, u sasvim novom izdanju, predat na korišćenje meštanima, svečanim otvaranjem od strane državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojana Stevića i zamenika predsednika Narodne skupštine Veroljuba Arsića, čime se praksa održavanja svečanih sednica povodom Dana opštine i otvaranja renoviranih objekata tom prilikom uvek u drugom naselju, nakon krepoljina i Laznice, nastavila u Suvom Dolu.

Nakon otvaranja renoviranog Doma kulture u Suvom Dolu, održana je Svečana sednica Skupštine opštine Žagubica povodom Dana opštine, kojom je predsedavala predsednica Skupštine opštine Olivera Pauljeskić:

“Današnji praznik pruža priliku da se setimo svih i odamo počast znanim i neznanim junacima koji su dali sve pa i svoje živote da bi smo mi danas, njihovi potomci, živeli u slobodi bolje, lepše i pravednije. Kao nekada tako i danas vremena nisu laka, ali nošenjem slavom naših predaka, idemo u susret problemima sadašnjice. Odgovornost je na nama, na generaciji koja treba da stvori uslove za bolji život onima koji dolaze. Trudimo se da u svemu obezbedimo sinergično delovanje ljudskih, institucionalnih, privrednih, političkih i svih drugih činilaca razvoja u ostvarivanju jedinstvenog cilja, ostvarenje sveukupnog brzog i uspešnog rasta i razvoja opštine, odnosno inperativnog zahteva da mesta žagubičke opštine postanu mesta boljeg, kvalitetnijeg i lepšeg života njihovih stanovnika”, rekla je Olivera Pauljeskić, predsednik SO Žagubica.

Nakon njenog obraćanja usledio je kratak film koji je prikazao sve radove i investicije lokalnog rukovodstva od 2012. do 2019. godine.

Ono što je privuklo najveću pažnju svih prisutnih je obraćanje predsednika opštine Žagubica, koji je najavio otvaranje novih radnih mesta.

„Opština Žagubica počinje da leči svoju rak ranu – radna mesta! Konačno su se stekli uslovi za dovođenje velikih investitora i otvaranje radnih mesta za 100 do 150 ljudi. Opština Žagubica je uz pomoć Vlade Republike Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića, uspela da povrati svoju imovinu. Sredstvima koja nam je država dala kupili smo od Kineza fabriku FOŽ, sledi opremanje prostora za unapred poznatog investitora i za godinu dana ovde će posao naći veliki broj ljudi. Sa predstavnicima beogradskog preduzeća „Crni gabro“ potpisan je ugovor i ta priča se konačno rešava. Takođe, na mestu bivše klanice u Suvom Dolu, bez nadoknade dali smo invenstitoru zemljište da izgradi pogon za rezanje kamena, gde će uložiti preko dva ipo miliona evra. Potpisan je danas i ugovor sa invenstitorom iz Petrovca na Mlavi gde će se Jošanička Zadruga u kompletu renovirati sa smeštajnim kapacitetima i izgradiće se sala za preko 500 gostiju. Ovo zemljište je takođe invenstitoru dato na korišćenje bez nadoknade“, istakao je Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica.

Na svečanoj sednici dodeljena su i priznanja najzaslužnijim pojedincima i pravnim licima za postignute rezultate i doprinos razvoju opštine u prethodnih godinu dana u domenu obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, privrede i preduzetništva, sporta, kulture i drugih oblasti – u vidu diploma, a plaketa kao najznačajniji vid priznanja opštine, između ostalih – doktorki Slavici Đukić Dejanović, ministarki bez portfelja u Vladi RS zaduženoj za demografiju i populacionu politiku. U ime dobitnika priznanja zahvalio se Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Telegrame čestitiki onih koji nisu bili u prilici da prisustvuju ovom događaju, predsedniku opštine, upitilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo privrede, Zaštite životne sredine, predstavnici javnih ustanova i institucija, predstavnici kraljevskog dvora, zamenik gradonačelnika Beča i bratski i prijateljski grad iz Poljske, Pjotrkov Tribunalski, upućujući najlepše želje svim meštanima opštine Žagubica.

KOMENTARIŠI