Obeležen Dan oslobođenja Ćirikovca

Obeležen Dan oslobođenja Ćirikovca

Uoči Dana oslobođenja Požarevca, isti praznik obeležen je i u selu Ćirikovac, danas, 12. oktobra.

Ispred Grada Požarevca, venac na spomenik palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu su položili zamenik gradonačelnika Slaviša Aleksić i zamenica predsednika Skupštine Nataša Krstić. Venac su položili i predstavnici mesne zajednice Ćirikovac.

Ni ove godine nije bilo prigodnog kulturno-umetničkog programa usled epidemiološke situacije sa koronavirusom i lošeg vremena. Deca iz izdvojenog odeljenja OŠ “Sveti Sava” izveli su program u prostorijama škole.

Po predanju ovo selo starije je „za 12 godina“ od Požarevca, a i u istorijskim spomenicima pominje se pre Požarevca, od 1459. godine.

Ćirikovac je oduvek bio na ovom mestu. Godine 1459. je u ovaj kraj sa vojskom došao veliki vezir Mahmud paša i osvojio pored tvrđave Resave (današnje Manasije) i „Curicovacz, Druno u Braniczovacz“. Prvi se naziv odnosi na Ćirikovac, drugi na obližnje selo Drmno, koje se onda zvalo Drvno, a treći grad Braničevo. Haner je ovo napisao prema savremenim beleškama, pa se prema njima može reći da je Ćirikovac postojao 1459. godine.

Na austrijskoj karti (1717-1739. g) zapisan je na istom mestu gde je i sada kao Tziskow, a u spisku od 1738. godine već je bio zapisan kao Sirikovaz. U izveštaju M. Radkovića 1733. godine navodi se Ćirikovac sa 33 srpske kuće. Prema popisu iz 2011. godine, Ćirikovac ima 1278 meštana.

KOMENTARIŠI