Obeležen Dan planete Zemlje u Požarevcu

Obeležen Dan planete Zemlje u Požarevcu

Dan planete zemlje - 22. april, je dan kada mislimo na životnu sredinu i na to kako da joj pomognemo

Danas, 20. aprila 2018. godine u fiskulturnoj sali OŠ “Sveti Sava” u Požarevcu obeležen je Dan planete Zemlje pod nazivom Otpad: “Sirovina ili smeće”.

Dan planete zemlje – 22. april, je dan kada mislimo na životnu sredinu i na to kako da joj pomognemo. U ovom događaju svake godine učestvuje milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu.

Obeležavanje Dana planete Zemlje u OŠ “Sveti Sava” u Požarevcu

Cilj obeležavanja ovog datuma koji je u našem gradu obeležen dva dana ranije je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Margareta Sekulović, direktorka OŠ “Sveti Sava” pozdarvila je sve prisutne na današnjem događaju i rekla da škola tokom cele godine organizuje niz aktivnosti u cilju očuvanju planete Zemlje.

Obeležavanje Dana planete Zemlje u OŠ “Sveti Sava” u Požarevcu

2017. godine ova škola je dobila zelenu zastavu sa statusom eko škole u Srbiji i najavila da će sae ovakve akcije nastaviti.

Današnjem obeležavanju prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan karić rekao je da OŠ “Sveti Sava” ima veliku privilegiju što poseduje sertifikat eko škole i da je dobro što se učenici, nastavnici, profesori i ulitelji škole trude da odgovore na sve ekološke izaove, kao i da je to posao budućnosti. Najavio je da će se Srbija snažno boriti da bude što manje smeća i da se od smeća prave nove sirovine, da  što manje otpada završi na deponiji.

Zamenik predsednika Skupštine Grada Požarevca Milić Jovanović rekao je da obeležavanje ovog dana važan trenutak koji mnoge države i ekološke organizacije širom sveta koriste kako bi ukazale na probleme sa kojima se ona suočava. Jovanović je rekao da treba da mislimo na globalne probleme, ali da delujemo lokalno.

Ispred udruženja Ekološka svest obratila se Jelena Dimitrijević koja je rekla je da je ova škola prva u Požarevcu i našem okrugu koja ima status eko škole i poručila prisutnima da svakodnevno rade na sebi i budu dobri ljudi, uvažavajući druge i uvažavajući različitosti.

KOMENTARIŠI