Obeležen „Dan zdrave hrane“ u Laznici

Obeležen „Dan zdrave hrane“ u Laznici

U okviru kampanje – Oktobar mesec zdrave ishrane, 16. oktobra, obeležava se Svetski dan hrane u preko 150 država sveta, ove godine pod sloganom: “Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi”.

U Srbiji, Svetski dan hrane obeležava se od 2001. god . uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Požarevac obeležavanju ovog dana pridružuje se i OŠ “Jovan Šerbanović“ u Laznici, čije nastavno osoblje uz pomoć roditelja svake godine skreće pažnju kako svojim učenicima, tako i široj javnosti, na posledice nepravilne ishrane, a pre svega prekomerne uhranjenosti i gojaznosti, kroz edukativna predavanja i kroz razne druge aktivnosti kao što je izložba plodova na kojoj učenici iskazuju svoje kreativne sposobnosti, ali i stiču svest o važnosti voća i povrća u ljudskoj ishrani.

Povodom Dana zdrave hrane priređen je kulturno umetnički program, a na samom početku sve prisutne pozdravio je direktor škole Neša Pećić.

Obeležavanju su prisustvovala i direktori javnih preduzeća i ustanova , nastavno osoblje, učenici, roditelji, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Patronažna služba Doma zdravlja Žagubica svake godine podržava obeležavanje ovog važnog datuma i podseća da je redovna i raznovrsna ishrana veoma važan uslov za dobro zdravlje, na šta je u svom predavanju podsetio i dr Saša Dražilović, ispred Instituta za javno zdravlje.

Nakon kulturno umetničkog programa koji su pripremili učenici lazničke škole za sve mnogobrojne posetioce , usledila je degustacija raznovrsne, lepo dekorisane, ukusne, ali pre svega zdrave hrane, koja bi trebala što češće da se nalazi na našem jelovniku i trpezama.

KOMENTARIŠI