Obeležen Svetski dan pčela i Svetski dan poezije u Klenovniku

Obeležen Svetski dan pčela i Svetski dan poezije u Klenovniku

Foto: Biblioteka Kostolac

U sredu, 20. marta, u isturenom odeljenju Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Klenovniku obeležena su dva važna praznika: Svetski dan pčela, koji je ustanovljen 2018. godine na inicijativu slovenačkog pčelarskog saveza, sa ciljem za podizanje svesti o značaju pčela i njihovom doprinosu u svetu, kao i Svetski dan poezije, koji je ustanovljen 1999. godine od strane UNESKO-a, sa ciljem promovisanja čitanja, pisanja i objavljivanja poezije u školstvu širom sveta (obeležava se 21. marta).

Program je sproveden u realizaciji Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac, Biblioteke u Kostolcu, Ogranka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac i Kluba ljubitelja knjige „Majdan“ iz Kostolca.

Program je započeo sa poezijom članova Kluba ljubitelja knjige „Majdan“: Slavice Pejović, Ljubisava Grujića Gruje, Radmile Stojadinović i Zorana Stojićevića Rikarda. Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik, razgovarala je sa učenicima o Svetskom danu pčela, zatim je pričala o važnosti pčela i njihovoj ulozi u ekosistemu, da bi im nakon toga pročitala nekoliko pesama o njima iz bogatog fonda biblioteke.

Nastavnice srpskog jezika i književnosti iz Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Kostolac Gordana Slavković i Magdalena Redžović pričale su o značaju poezije i pročitale su nekoliko svojih pesama. U nastavnu programa održana je radionica pisanja poezije sa učenicima od 1. do 4. razreda isturenog odeljenja u Klenovniku, gde su učenici imali priliku da zajedno sa piscima, nastavnicima i bibliotekarom, uče da pišu stihove uz pomoć zadanih reči.

Moderatori programa bile su Vesna Pešić, učiteljica izdvojenog odeljenja u Klenovniku i Ana Hranisavljević, profesorka srpskog jezika i književnosti.

KOMENTARIŠI