Obeleženo 70 godina postojanja Muzičke škole

Obeleženo 70 godina postojanja Muzičke škole

Svečanom akademijom u Centru za kulturu, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ obeležila je 70 godina postojanja.

Svečanu akademiju otvorili su horovi ove obrazovne ustanove, hor srednje Muzičke škole, kamerni hor „Odjek“ i hor profesora Muzičke škole, pod dirigentskom palicom Milene Arsić i uz klavirsku saradnju Ilije Rajkovića.

Direktor škole, Zoran Marić, je rekao da je protekla decenija pokazala da škola raste u instituciju koja daje važan kulturni doprinos u opštinama gde škola ima izdvojena odeljenja.

On je najavio da u narednom periodu školu u saradnji sa gradom očekuje rešavanje pitanja preparcelizacije i nadgradnja novog prostora na uglu Sinđelićeve i ulice Kneza Lazara. Takođe, grad je ove godine školi dodelio sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara za kupovinu dve bas bariton harmonike.

Foto: Grad Požarevac

Ispred grada obratio se predsednik Skupštine Bojan Ilić koji je rekao:

”Malo je reći da mi je velika čast pripala što sam u prilici da vam se obratim na dan kada slavite veliki jubilej – 70 godina postojanja i rada Muzičke škole Stevan Mokranjac. Pripremajući se za ovo obraćanje, a u potrazi za crticama iz vaše biografije, naišao sam na zaista fascinantne podatke. Imali ste izuzetno uzbudljivih sedam decenija koje neću apostrofirati pojedinačno, ali ih mogu zajedno oceniti kao veliku borbu, organizovan rad i zajedničku viziju koju delite sa svojim prethodnicima. Ostaviću istorijat za hroničare ovog kraja, a oni, uveren sam u to, imaće šta da kažu kada je u pitanju vaš doprinos za kulturni razvoj grada. Kada je muzička kultura i umetnost u pitanju, mislim da je prava reč za vas – rasadnik. Rasadnik najsjajnijih muzičkih talenata od kojih su neki kasnije posejani i po različitim žanrovima ali jedinstveni po ljubavi prema muzici i znanju koje su stekli u Kneza Lazara. A kada smo već kod ulice Kneza Lazara, smatraću uvek za jednu od turističkih atrakcija i to da, kada prođete pored zgrade muzičke škole u Požarevcu, čujete nadahnute melodije, najrazličitije tonove, neke veštije a neke koji se tek uvežbavaju. Svi oni zajedno svedoče o sedam decenija dugoj tradiciji vrhunskog muzičkog prosvetiteljstva koje je kao rezultat imalo nebrojeno sjajnih nastupa, muzičkih nagrada, učešća u našoj „Gvardiji“, horovima i – aplauzi, aplauzi, aplauzi… Aplauza neće nedostajati ni danas, ali ne samo nas iz publike inspirisanim vašim muzičkim umećem, već i aplauzi svim učenicima i nastavničkom osoblju koji su ikada prošli kroz vašu školu i to zato što su je učinili obeležjem ovog grada i njegovim sinonimom za lepo i nadahnuto.“

Foto: Grad Požarevac

Na jučerašnjoj svečanosti nastupilo je preko 160 učesnika sa ansamblom škole.

KOMENTARIŠI