OŠ "KRALJ ALEKSANDAR I", FOTO: URBAN CITY / B.P.

Svečanom akademijom u požarevačkom Centru za kulturu obeležen je Dan OŠ „Kralj Aleksandar I“.

Goran Seger, direktor škole “Kralj Aleksandar I”, pozdravio je sve učenike, njihove roditelje, kolektiv i brojne goste. Po njegovim rečima, svi zaposleni i đaci imaju isti cilj – postizanje izuzetnih rezultata i želju da ova škola bude mesto sticanja znanja, vaspitanja, veština, topline i razumevanja.

GORAN SEGER, Foto: Urban City / I.P.

On je još dodao da se misija škole ostvaruje svakog dana i unapređuje proces rada kako bi ostvarili ciljeve, ispunili očekivanja i stvorili uslove za razvoj uspešnih ljudi. Cilj je da od deteta stvore čoveka i da pruže šansu svima.

Na akademiji se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da ima čast da učestvuje u proslavi Dana škole koja je kroz svoju istoriju menjala ime ali ne i zacrtane ciljeve u obrazovanju.

Na svečanosti su dodeljene zahvalnice javnim i privatnim preduzećima koja su pomogla školi, kao  i najzaslužnijim nastavnicima.

Dvorište OŠ “Kralj Aleksandar I”, , Foto: Urban City / B.P. / ilustracija
Prvi podaci o zidanju Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ datiraju s početka 1937. godine. Za samo zidanje školske zgrade formiran je poseban fond iz koga su se plaćali zidarski radovi, iako pre toga, kako svedoče izveštaji iz tog vremena, to nije bio običaj. Već sredinom 1938. godine školska zgrada je pokrivena da bi, po nekim podacima, na Vidovdan 1939. godine škola bila svečano otvorena, što je bio veliki događaj u tadašnjem Požarevcu.

Prvo puno ime škole bilo je „Osnovna škola Velikog Kralja Aleksandra I Ujedinitelja“.

Foto: Urban City / B.P.

Na početku školske 1948/49. škola dobija ime – Osnovna škola „Veljko Dugošević“ po narodnom heroju iz Drugog svetskog rata. 7. septembra 1956. godine Narodni odbor opštine Požarevac ukida Osnovnu školu „Veljko Dugošević“ i osniva osmogodišnju školu „Veljko Dugošević“. Pod tim imenom škola će raditi sve do 21. januara 2002. godine, kada ponovo dobija svoje prvo ime „Kralj Aleksandar I”.

KOMENTARIŠI