Objavljen datum početka prijave za 3.000 dinara za vakcinisane 

Objavljen datum početka prijave za 3.000 dinara za vakcinisane 

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Govoreći o pomoći od 3.000 dinara za građane koji su primili vakcinu, Mali je rekao da prijava kreće 1. juna i trajaće do 15. juna.

“Ići će preko Uprave za trezor, isto kao za 30 evra, biće i kol centar, izaći ćemo 1. juna sa brojem telefona i novim portalom koji pripremamo. Ko god primi makar jednu dozu vakcine do kraja maja, stiče pravo i za ovu pomoć. Važno je da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta kako bismo potpuno otvorili ekonomiju”, navodi ministar finansija.

Dodaje da treći paket pomoći građanima iznosi 257 milijardi dinara, plus još devet milijardi dinara za vakcinisane.

“Imamo likvidnost neophodnu da obezbedimo ovu pomoć, prethodne četiri godine unazad imali smo suficit, imamo dovoljo rezervi da bismo reagovali sa paketom, deo sredstava je i sa međunarodnog tržišta kapitala. Država preuzima najveći deo tereta ove krize”, navodi Mali.

Ministar finansija ističe da u Srbiji nema masovnih otpuštanja uslovljenih pandemijom, kao ni zatvaranja fabrika.

Kada je reč o rastu srpske privrede, Mali navodi da je za prvi kvartal ove godine prognoziran pad od -1,3 odsto, a ostvaren je rast od +1,2 odsto.

“Sa tim ove godine sigurno idemo iznad šest odsto stope rasta. MMF je rekao pet, Svetska banka rekla pet, a oni su uvek konzervativniji, a i mi smo sami po sebi uvek konzervativni. Mi bismo tako napravili svetski uspeh, sa minusom prošle godine i +6 ove godine, to je svetsko čudo”, naglašava Mali

KOMENTARIŠI