Objavljeni konačni rezultati male mature

Objavljeni konačni rezultati male mature

Foto: Pixabay // ilustracija

Objavljeni su konačni rezultati male mature. Srednjoškolci su ih iščekivali s nestrpljenjem, a sada sledi popunjavanje liste želja i upis.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže za RTS da su mali maturanti uradili više 60 odsto zadataka na testovima, kao i da će zbog dobrih rezultata prijemnog u većini škola biti potreban koji bod više nego prethodne godine.

Milan Pašić kaže da je bilo 6.600 prigovora, kao i da je 93 odsto prigovora bilo upućeno prvostepenoj, a ostalih sedam odsto drugostepenoj komisiji.

Navodi da su komisije imale zadatak da provere da li su prigovori bili osnovani.

“Pedeset odsto prigovora na prvostepenoj komisiji je odobreno, a 30 odsto na drugostepenoj”, dodaje Pašić.

Ističe da su prigovori bili najčešće iz matematike, zatim iz maternjeg jezika i kombinovanog testa.

“Danas su imali mogućnost da vide bodove, rezultati ostvarenog testa množe se sa koeficijentima 0,65 za maternji jezik i matematiku, a 0,7 za kombinovani test”, objašnjava Pašić.

Male maturante sada čeka popunjavanje liste želja. Pašić ističe da je ona mogla elektronski da se popuni već od 26. juna.

“Do juče je negde oko 15 odsto učenika, odnosno njihovih roditelja, popunilo listu želja elektronski. Sutra mogu u školi i u nedelju od 8 do 16 časova, a sutra do 15 časova elektronski”, kaže Pašić.

Naglašava da su i pored specifičnih okolnosti u kojima se odvijala nastava u poslednjih godinu dana, pohađanja nastave od kuće, mali maturanti uradili više 60 odsto zadataka na testovima.

“Pohvaljujemo male maturante, verovatno je njihov doprinos samostalnosti i razvijanja nastave od kuće, kako da se organizuju da uče doprineo tim rezultatima”, dodaje Pašić.

Navodi da će đaci u sredu u školama moći da vide listu želja, kao i da ukoliko ima nekih korekcija to prijave.

“U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Za učenike koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogodišnje škole, da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole”, naglašava Pašić.

Ukazao je da će u većini škola biti povećan broj potrebnih bodova za upis, zbog dobrih rezultata prijemnog.

“Kada popunjavaju liste želja da se vodi računa o podacima informatora koji su prethodne tri godine popunjeni da dodaju koji bod više kada budu pravili proračun, ali verujemo da će svi biti upisani u prvom krugu. Ako neko i ne bude, ostaje drugi krug koji će biti 12. jula, ostaje spisak slobodnih mesta”, istakao je Pašić i dodao da prve tri želje upiše dve trećine generacije.

Konačna raspodela na osnovu liste želja biće objavljena 11. jula, a upisi kreću već 13. i 14. jula.

KOMENTARIŠI