Foto: Urban City // ilustracija

“Lepe” se za kraj vašeg automobila i voze milimetar iza vas. Skreću i menjaju traku kao u video igri. Pretiču preko pune. Zaobilaze vas na auto-putu desnom trakom. “Polude” ako, po njihovom mišljenju, niste dovoljno brzo pretekli neki kamion.

Reč je o agresivnim vozačima za koje – prema istraživanju nemačkog instituta Innofakt i automobilskog portala Leasingmarkt – čak 90 odsto učesnika u saobraćaju kažu da postoje. I ne samo to: hiljadu ispitanih vozača su ubeđeni da postoji i veza sa tipom automobila koji voze takvi vozači, pa su u okviru ankete identifikovali te marke, piše Index.

Da ponovimo još jednom – u pitanju je istraživanje sprovedeno u Nemačkoj, dakle ne u Srbiji.

Jedan brend je ubedljivo zauzeo prvo mesto u anketi. To je BMW. Čak 62 odsto ispitanika tvrdi da automobile ove marke voze najagresivniji vozači.

Ne zaostaje mnogo ni najveći konkurent BMW-a, Mercedes, za koji 44 odsto ispitanika tvrdi da je izbor agresivnih ljudi na putu.

Na trećem mestu je još jedan brend iz “velike nemačke trojke”, Audi.

Ovaj “zloglasni” Top-5 zaokružuju još dva nemačka brenda, Porsche i Volkswagen, s tim treba primetiti da se vodeća četvorka izdvaja od ostatka grupe po procentima.

Zanimljivo je da je Tesla odmah iza na 6. poziciji.

Sa druge strane, samo 2 procenta ispitanih je agresivnost na putu povezivalo sa brendovima Seat i Volvo, a pozicija marke Opel je donekle iznenađujuća. Naime, poznato je da je Opel omiljeni automobil tjunera, česte su i sportske verzije (nekada GSi, kasnije OPC), ali po svemu sudeći vozači ove marke ne važe za agresivne. Barem ne u nemačkoj anketi.

Šta mislite o ovoj listi?

Marka %
1. BMW 62
2. Mercedes 44
3. Audi 37
4. Porsche 35
5. Volkswagen 11
6. Tesla 8
7. Opel 4
8. Ford 2
9. Volvo 2
10. Seat 2

1 KOMENTAR

  1. Moje iskustvo u našem saobraćaju kaže da su kod nas najagresivniji vozači u Audi. Posebno su agresivni prema pešacima i biciklistima, ne znam da li je ovo moj subjektivni osećaj ili je stvarno tako. Kada vidim 4 prstena ja obratim malo više pažnje šta radi

KOMENTARIŠI