Kasarna "General Pavle Jurišić Šturm"

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2020” iz Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu, specijalnosti poslužilac na minobacaču, nalaze se na stacionarnom logorovanju u Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade”, gde izvode svoja prva gađanja iz minobacača 82 milimetra M-69.

Cilj stacionarnog logorovanja, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, je da se vojnici u realnim uslovima obuče u taktičkim radnjama posedanja položaja, odbrane i napada i realizuju programska gađanja, ističe major Aleksandar Varga, komandant bataljona za obuku u Centru za obuku kopnene vojske.

– Vojnici su motivisani za rad i bezbedni tokom izvođenja svih planiranih sadržaja obuke. Gađanje je ocenjeno vrlo dobrom ocenom, a vojnici su na pravi način prikazali znanja usvojena u proteklih mesec dana obuke. Stacionarno logorovanje je najbolji način i prilika da se vojnici provere u praktičnom radu u realnim uslovima – ističe major Varga.

Među vojnicima koji su prvi put gađali iz minobacača su i Dejan Lebović iz Bajmoka i Anđela Rakić iz Niša.

– Shvatio sam koliko je to moćno oružje. Trema je bila prisutna ali je gađanje dobro završeno – rekao je vojnik Dejan Lebović.

Vojnik Anđela Rakić kaže da obuka joj nije laka ali da su joj očekivanja ispunjena.

– Osećaj je fenomenalan. Tremu nisam imala jer sam tokom obuke imala dobre rezultate kao nišandžija – kaže Anđela Rakić.

U jedinici se preduzete sve mere na sprečavanju širenja zaraze virusom kovid 19, a tako se postupa i tokom logorovanja na poligonu Pasuljanske livade, napominje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI