Obustavlja se izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava

Obustavlja se izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će država u narednih mesec dana sprečiti izvoz osnovnih životnih namirnica, a obustaviće se i izvoz dezinfekcionih sredstava. Broj respiratora od danas je ponovo državna tajna, kazao je Vučić.

“Građani ne treba da brinu za osnovne životne namirnice. Planiramo da sa ovim završimo za dva meseca. Da za godinu dana nemamo ništa što bi neko uradio, imamo dovoljno pšenice i brašna, nema problema ni sa uljem, šećerom… Sprečićemo izvoz osnovnih životnih namirnica za najmanje 30 dana”, kazao je Vučić na konferenciji za medije.

Predsednik je dodao i da proizvođači dezinfekcionih sredstava i toalet papira svoje prozivode neće moći da izvoze na strana tržišta.

Nedostatak likvidnih sredstava, kada do toga bude došlo, država će nadomestiti kreditima iz Fonda za razvoj sa kamatom od jedan odsto, najavio je Vučić.

“Imamo 13,5 milijardi evra devizne rezerve, pet milijardi više nego pre nekoliko godina. Imamo 30,5 tona zlata, 9 tona u Bernu u Švajcarskoj da bismo svakog trenutka to mogli da naplatimo. Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni”, istakao je predsednik.

Kada su u pitanju firme i pojedinci koji budu pogođeni koronavirusom, Vučić je kazao da “koliko god budemo mogli da pomognemo, pomoćićemo”.

“Deo onima koji su direktno pogođeni država će pomoći oko isplate plata… Narodna banka neće štampati dodatan novac”, kazao je Vučić.

Kada je u pitanju broj respiratora, predsednik je kazao da je jutros nabavio još 50, a da nabavka nigde nije oglašena.

“Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore… Zato što ono što nas čeka biće užasno i nikada nećemo biti pripremljeni. Nijedna zemlja nije pripremljena”, kazao je Vučić i istakao da je ukupan broj respiratora od danas državana tajna.

KOMENTARIŠI