Građani Srbije od danas će moći da putuju u Grčku kroz Severnu Makedoniju, bez testiranja na virus Covid19.

Grčka danas otvara svoje granice za 29 zemalja, među kojima je i Srbija, dok je Vlada Republike Severne Makedonije odlučila da od danas omogući nesmetan tranzit svih stranih državljana kroz teritoriju te države, s tim što će u zemlji moći da borave najduže pet sati.

Makedonska vlada je odlučila da će stranci koji su u tranzitu kroz Severnu Makedoniju, do potpune liberalizacije režima ulaska i izlaska iz te zemlje, moći da koriste prelaze Tabanovce, Deve Bair, Bogorodica, Kjafasa, Blace i aerodrom Skolje.

Prema Grčkoj će biti otvoren samo prelaz Bogorodica/Evzoni, dok Dorjan ostaje zatvoren.

Ovaj tranzit, dodaje se u saopštenju vlade, podrazumeva ulaz na jednom graničnom prelazu i izlaz na drugom prelazu, uz obavezu da se ne napušta auto-put ili lokalni put i da se tranzit obavi za najduže pet sati.

Strani državljani će putovati kroz zemlju uz potvrdu koju će morati da popune pri ulasku na makedonsku teritoriju i da predaju graničnoj policiji prilikom izlaska sa makedonske teritorije.

Na taj način će makedonska policija moći da kontroliše vremensku dužinu tranzita.

To znači da će i građani Srbije moći da putuju u Grčku, kroz Severnu Makedoniju, bez testiranja o eventualnoj zaraženosti na virus Covid-19.

Imajući u vidu činjenicu da je razdaljina između srpsko-makedonske granice Preševo-Tabanovce do makedonsko-grčke granice Bogorodica-Evzoni oko 170 kilometara, uz prosečnu brzinu i eventualne pauze vozačima neće biti potrebno duže od tri sata da bi ušli i napustili makedonsku teritoriju.

KOMENTARIŠI