Od početka godine 69 mladih poginulo u saobraćaju

Od početka godine 69 mladih poginulo u saobraćaju

Foto: Urban City // Ilustracija

U Srbiji je prošle godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 109 mladih, a od početka ove godine 69, rečeno je na seminaru “Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja” na Kopaoniku.

Načelnik odeljenja za prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja Duško Pešić rekao je da su mladi posebno ugrožena kategorija u saobraćaju, ne samo u Srbiji već u celom svetu.

Broj mladih koji su poginuli u saobraćajnim nezgodama u Srbiji značajno je smanjen, rekao je Pešić i dodao da se u poslednje dve godine taj broj kreće između 103 i 109.

On je naveo da je poslednjih šest-sedam godina svaka četvrta osoba koja je poginula u saobraćajnoj nesreći pripadala populaciji starosti od između 15 i 30 godina, a da je u poslednje dve-tri godine svaki peti poginuli u saobraćaju bio iz te populacije.

“Broj mladih koji su poginuli u saobraćaju je značajno smanjen. Prošle godine za prvih devet meseci 78 mladih nam je poginulo, a ove godine 69”, rekao je Pešić i dodao da se očekuje da će ove godine, prvi put, biti manje od 100 mladih poginulih u saobraćajnim nezgodama.

Naveo je da kampanje usmerene ka mladima koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja daju rezultate i dodao da poslednje tri godine ta agencija radi kampanju “Um na drum” kroz koju utiču na mlade da se u saobraćaju ponašaju promišljeno i odgovorno.

“Za razliku od ranijih kampanja koje smo radili, a u kojima je akcenat bio na zastrašivanju i upozoravanju, što je na neki način stvaralo odbrambene mehanizme kod mladih, prepoznali smo da taj ton komunikacije nije dobar i poslednje tri godine se drugačije obraćamo mladima, obraćamo im se jezikom kojim oni pričaju”, rekao je Pešić.

Kako je dodao, trude se da probleme u saobraćaju mladima prikažu na njima zanimljiv i prihvatljiv način.

KOMENTARIŠI