Od ponedeljka MUP kontroliše brzinu, na terenu svi radari

Od ponedeljka MUP kontroliše brzinu, na terenu svi radari

Pripadnici MUP-a, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 21. do 27. marta ove godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.

Akcija će se sprovesti u 30 evropskih zemalja koje su članice ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope), saopštio je MUP.

U okviru ove akcije, u četvrtak, 24. marta, realizovaće se takozvani “Speed Marathon”, tokom kojeg će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno, u trajanju od 24 časa.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije (“presretačima”), dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

MUP napominje da će u cilju zaštite bezbednosti pešaka brzina biti merena i u zonama pešačkih prelaza.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu kretanja izvršiti kontrolu da li se od strane vozača i svih putnika u vozilu pojasevi koriste na način koji je predvideo proizvođač vozila.

MUP ističe da se u prva dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a da se u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javljala neprilagođena brzina.

Takođe, tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je oko 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine.

KOMENTARIŠI