U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

U Srbiji je Svetski dan obeležen manifestacijom pod nazivom “Danas nam je struka potrebna”, u organizaciji Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika “Progovori”, Udruženja ginekologa i opstetičara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i Nacionalne organizacija za retke bolesti Srbije.

Organizovana je tribina u press centru Udruženja novinara Srbije na kojoj je premijerno emitovan dokumentarni film “Zorica Velicki, jedna od nas”, a na info štandu u Knez Mihailovoj ulici predstavnici pacijenata tokom dana delili su edukativne brošure i flajere, zainteresovani građani popunjavali su Upitnike o istinama i zabludama vezanim za rak jajnika, dok su lekari bili na raspolaganju za savete, sugestije i odgovore koji se odnose na karcinom jajnika.

Rak-jajnika-1-min
web.tv

Obeležavanje Svetskog dana podržala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović .

„Kao društvo treba da učinimo sve što možemo za žene koje se nalaze u poodmaklim fazama ove bolesti i da im pomognemo da vode sto kvalitetniji način života. Naše zdravsto je moderno i nije poenta samo da se bavimo preživljavanjem nego da radimo na tome da život koji obolele žene vode ne bude težak, a to možemo samo ukoliko svi zajedno sarađujemo i pomažemo. Sumorne statistike možemo da promenimo samo ako se stalno bavimo ovim problemom, a nikako jednom godišnje“, rekla je Mihajlović.

I Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uzelo je učešće u obeležavanju Svetskog dana borbe protiv raka jajnika. „Ministarstvo zdravlja je nedavno uvelo jedan od novih lekova koji mnogo znače pacijentkinjama obolelim od raka jajnika, tako da je to značajan pomak. Kod raka jajnika jedan deo bolesti je nasledan 10-15 posto i to se može dokazati genetskim testiranjem Brca 1 i Brca 2 gena koje se kod nas radi. Imamo mogućnost i za lek koji bi mogao da se primeni kod takvih pacijenata, koji u stvari imaju jednu vrstu retke bolesti, a na tome ćemo raditi u saradnji sa zdravstvenim Fondom proširivanjem modela posebnih ugovora sa farmaceutskim kućama. – istakao je državni sekretar Ministarsta zdravlja Republike Srbije doc. dr Ferenc Vicko.

„Još jednom apelujemo na sve žene da barem jednom godišnje odu na ginekološki pregled, jer je to najbolja zaštita. Samo tako ćemo uspeti da popravimo ovu negativnu statistiku. Takođe, verujemo da svi zajedno, od države do struke i pacijenata možemo da učinimo dodatne napore kako bismo poboljšali položaj obolelih žena u Srbiji. Cenimo i primećujemo napredak koji je u poslednje vreme postignut u kvalitetu lečenja, ali dok god ima u Srbiji žena koje nemaju sistemski obezbeđenu adekvatnu terapiju, mi kao udruženje imamo obavezu da se borimo, apelujemo, predlažemo. A na žalost, moj primer je daleko od usamljenog, iako postoji lek koji nam je potreban, nama je nedostupan“, iskreno objašnjava Zorica Velicki iz udruženja „Progovori“.

web.tv

„Rak jajnika je najsmrtonosniji malignitet ginekološkog porekla, a dva su razloga zašto je to tako. Pre svega, nema rane simptomatologije, jer kada se pojave simptomi najčešće se već radi o odmakloj fazi bolesti, o trećem ili četvrtom stadijumu, a tada je stepen preživljavanja oko 30-40 posto. Osim toga, medicina još uvek nema adekvatan skrining, ne postoji na žalost sistem ranog otkrivanja kada je rak jajnika u pitanju“, naglašava Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi. Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje.

KOMENTARIŠI