Od septembra NOVINE U SVIM ŠKOLAMA

Od septembra NOVINE U SVIM ŠKOLAMA

U školske klupe od sledećeg septembra đaci svih škola u Srbiji mogli bi da idu u uniformama. Ministarstvo obrazovanja naložilo je da se anketiraju svi nastavnici, đaci i njihovi roditelji u vezi sa tom idejom.

– Nadamo se da smo blizu realizacije te ideje koju ćemo sprovesti u saradnji sa nastavničkim i roditeljskim kolektivima. Razmišljamo o dva modela: da li da uniforma bude u vlasništvu porodice ili da pripada školama i iznajmljuje se deci kao knjige. U drugom slučaju deca bi bila obavezna da vrate školsku odeću u junu – otkriva za “Blic” Dragana Milovanović, savetnik ministra obrazovanja.

Još nije poznato, kako kaže, da li će uniformu u početku nositi svi osnovci ili samo učenici od prvog do četvrtog razreda.

– Nastojaćemo da osmislimo rešenje koje će omogućiti da uniforma bude jeftinija od odeće koju roditelji kupuju deci za školu. Jedno od mogućih rešenja je da se naprave socijalna preduzeća u kojima bi radile teško zapošljive osobe i šile uniformu za osnovce. Ideju bismo morali da sprovedemo u saradnji sa Ministarstvom za rad i zapošljavanje. Dovoljno je da deca imaju po dve zimske i letnje majice sa amblemom škole – naglašava Milovanović.

Interesantno je da će rel imati i đački parlament, jer će, kako kaže Milovanović, deca odlučivati koju boju uniforme će nositi. Cilj jedinstvene odeće u školskim klupama je, kako tvrdi, krajnje human.

– Svi ćemo se tako upristojiti – i deca i roditelji. Učenici će imati veće osećanje pripadnosti kako školi tako i drugovima. Istraživanja iz Velike Britanije pokazala su da su uniforme smanjile vršnjačko nasilje. Iako se socijalne razlike ne mogu izbeći, pod jedinstvenom odećom ćemo lakše otkriti da smo suštinski svi isti – objašnjava Milovanović.

Dokaz da je uniforma pun pogodak je Osnovna škola “Nikola Tesla” u beogradskoj Vinči gde 300 učenika drugog razreda nosi odeću jedinstvene boje i dezena.

– Devojčice nose ljubičaste haljine, dok dečaci imaju plave sakoičiće sa amblemom škole. To je pilot-projekat koji smo prošle godine započeli u saradnji sa opštinom Grocka pa samo učenici 11 odeljenja drugog razreda imaju uniformu. Odeća je koštala 1.000 dinara, a sve je finansirala opština – kaže Dragoljub Gačić, direktor ove škole, i dodaje da će projekat trajati do kraja školske godine.

KOMENTARIŠI