Sutra se otvara granica Crne Gore sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom, rekao je u jutarnjem programu televizije Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

Za ulazak u Crnu Goru najvjerovatnije će biti potreban PCR negativan test ili serološki ELESA, rekao je Mugoša.

Prema njegovim rečima, odlučeno je da se granice otvore na zahtev turističke privrede. “Vidimo da se situacija sa Srbijom poboljšava što znači da se izjednačava kriva”, pojasnio je Mugoša, prenose Vijesti.

Foto: Urban City 2018.

On je rekao da smo ušli u fazu kojoj je i dalje visoka lokalna transmisija, ali je potpuno kontrolisana.

“U fazi smo poravnjavanja krive, očekujemo da se spušta niže. Situacija je odraz našeg ponašanja. Svi mi zajedno u ovom času ne ponašamo se dovoljno odgovorno. Svi mi zajedno se ne ponašamo dovoljno ogovorno jer imamo 50-60 slučajeva dnevno iako puno testiramo, oko 450 u prosjeku. To je na nivou 50.000 testiranja u Nemačkoj i vodeći smo u regionu sa Slovencima”, rekao je Mugoša.

S obzirom na to da se bliže izbori 30. avgusta, Mugoša kaže da ne očekuje bilo kakav rizik od povećanja broja obolelih. “Mi ako poštujemo mere nošenje, maski, distancu, onda izbori nemaju velikog uticaja, niti će birti razlog za veće obolevanje ljudi”, istakao je Mugoša.

Naveo je da će do kraja sledeće nedelje imati konkretne preporuke za otvaranje škola, a da će vrtići sigurno da počnu sa radom od septembra.

Kada je smeštaj u pitanju, krevet u Budvi se može naći za oko 15 evra, a ako želite nešto bolji smeštaj, sedam noćenja u studiju sa pogledom na more u Petrovcu na moru za dvoje će vas koštati od 37.000 do 49.000 dinara. Preko Airbnb-a u Kotoru možete iznajmiti apartman za dvoje čija cena je snižena 50 odsto i za sedam dana košta 112 evra.

BUDVA, JUL 2019, FOTO: URBAN CITY

Izgleda da su cene hrane i pića slične kao i prethodnih godina kada epidemija nije bila ni na pomolu.

Kravica mleko u samoposlugama košta 0,85 evra, voda je oko 0,5, mala koka-kola 0,8, tost oko 1,5, pašteta 0.5, pivo od 0,7 naviše.

Kilo breskvi i nektarina na pijaci u Herceg Novom je dva evra, jabuke su 1,5 evro, a limun dva evra.

Ako sednete u plažni restoran i poželite nešto da popijete i pojedete, potaž ćete platiti 3,3, paste od 6,8 do 8,9 evra, rižoto isto tako, ali ako na primer poželite biftek u sosu, spremite se da iskeširate 18,5 evra. Espreso u restoranu je 1,2, neskafa 2, sokovi oko 2,4, a voda 1,5 evra.

KOMENTARIŠI