ODLUČENO NA GRADSKOM VEĆU: Roditelji dobijaju auto sedište za bebe!

ODLUČENO NA GRADSKOM VEĆU: Roditelji dobijaju auto sedište za bebe!

Gradsko veće Grada Požarevca na 13. sednici usvojilo je Predlog zaključka kojim se utvrđuje predlog Izveštaja o izvršenju Odluke o budžetu Grada Požarevca za period januar-septembar 2016. godine, koji je dostavilo Odeljenje za finansije i javne nabavke.

Predlog izveštaja o Izvršenju Odluke o budžetu Grada Požarevca dostaviće se Skupštini Grada Požarevca na dalju nadležnost. Na poslednjoj sednici Gradskog veća odlučeno da roditelji beba rođenih 1. oktobra i kasnije sa teritorije grada Požarevca dobiju besplatna auto sedišta.

Takođe, na istoj sednici, doneta je odluka da se dodeli više stipendija studentima nego prošle godine. Odluka vezana za sedišta za bebe, doneta je na predlog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na području grada Požarevca, a sve u skladu sa Programom korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbebednosti saobraćaja na području grada za 2016. godinu.

U obrazloženju zahteva Gradskom veću, između ostalog, Savet za bezbednost saobraćaja je naveo podatak da se u Požarevcu prema istraživanjima, jedno od tri deteta ne prevoze pravilno, odnosno na bezbedan način. Za potrebe ove odluke, grad Požarevac je obezbedio 90 sedišta koja biti dodeljena porodiljama, koje na dan rođenja deteta imaju prebivalište na teritoriji Požarevca.

Osim toga, biće potreban dokaz o posedovanju automobila, odnosno saobraćajna dozvola roditelja). Spiskove beba koje imaju pravo na ovaj poklon, sastavljaće Služba za poslove matičara, mesne kancelarije i biračkog spiska, svakog prvog i petnaestog u mesecu. Sedišta će se dodeljivati na mesečnom nivou.

Na istoj sednici, data je i saglasnost na tekst Konkursa za dodelu stipendija studentima sa teritorije grada Požarevca za školsku 2016/17. godinu. Na osnovu toga, napravljen je i spisak deficitarnih zanimanja koja će se stipendirati prema godini studija i postignutom uspehu i to, za 50 studenata osnovnih studija i 10 master studenata.

Naknada stipendija ostaje u visini od 10.000 mesečno. Umesto dosadašnjih 50, ove godine biće dodeljeno 60 stipendija.Studenti koji ostvare ovo pravo, naknadu će dobijati u periodu od deset meseci i to, od 1. oktobra 2016. godine do 30. juna 2017., uključujući i septembar 2017. godine.

 

KOMENTARIŠI