Odmor iz 2020. godine možete iskoristiti do kraja juna 2022. godine

Odmor iz 2020. godine možete iskoristiti do kraja juna 2022. godine

BUDVA, Foto: URBAN CITY / B.P. / ilustracija

Mnoge firme suočile su se sa problemima u organizaciji godišnjih odmora svojih zaposlenih u prošloj godini, a koji su se protegli i na ovu.

Zbog povećanog obima posla ili izolacije nisu uspevali da iskoriste odmor. Zato je Vlada Srbije preporučila poslodavcima da zaposlenima omoguće da odmor za 2020. godinu iskoriste i u narednoj godini, prenosi Blic.

Naime, Vlada je donela Zaključak kojim se preporučuje svim poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima omoguće da pripadajući odmor za 2020. godinu započnu i iskoriste u 2021. godini, najkasnije zaključno sa 30. junom 2022. godine.

Takođe, kako su to objasnili u Ministarstvu rada za “Blic Biznis”, preporuka poslodavcima je i da omoguće radnicima da deo godišnjeg odmora iz 2019. iskoriste najkasnije do 30. juna 2021. a pre korišćenja odmora za 2020.

“Praktično se produžavaju rokovi za korišćenje godišnjeg odmora zaposlenima koji zbog objektivnih okolnosti nastalih usled epidemije nisu bili u mogućnosti da iskoriste odmor za 2020. i deo godišnjeg za 2019. “, naveli su u Ministarstvu.

Ono što je bitno naglasiti, kako su objasnili, ova preporuka se ne odnosi na sve zaposlene.

“Zaključak Vlade odnosi se na one zaposlene koji zbog prirode posla, u vanrednim okolnostima usled epidemije zarazne bolesti kovid-19, zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od zarazne bolesti kovid -19 ili zbog određivanja izolacije nisu iskoristili odmor za 2020. ili deo odmora iz 2019. godine do kraja 2020. godine”, kazali su.

Kako su u Ministarstvu istakli za “Blic Biznis”, pošto se ovaj zaključak odnosi na sve poslodavce na teritoriji Srbije, istim je stavljen van snage Zaključak Vlade Srbije od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na produženje korišćenja godišnjeg odmora za određene kategorije zaposlenih u ustanovama u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Ministarstvu zdravlja.

Važno je reći i da je ovo preporuka i da se o odmoru zaposleni dogovara sa poslodavcem. Ipak, kako se ne može oglušiti o Zakon, jasno je da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti na bilo koji način ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa Zakonom o radu.

Kao i inače, ako zaposleni smatra da su njegova prava iz radnog odnosa povređena, može se obratiti nadležnoj inspekciji.

KOMENTARIŠI