NEBO PUSTILO SUZU: Održan 15. Uskršnji etno festival u Sestroljinu

NEBO PUSTILO SUZU: Održan 15. Uskršnji etno festival u Sestroljinu

Dugo se nebo nad manastirom Sestroljin mučilo da ne zaplače, ali je na kraju ipak pustilo suzu i prisutne gledaoce i učesnike festivala “oterala” iz porte manastira.

Foto: Urban City

Dan kao izmišljen, rekli bi, za ovakve manifestacije. I sve je išlo glatko do momenta kada je trebao da počne onaj najlepši, najopušteniji deo programa, kulturno-umetnički. Ali, avaj….

Festival je otvorio Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Požarevca sledećim rečima:

”Danas, 15 godina nakon prvog Uskršnjeg etno festivala u Poljani, drago mi je što više nije potreban poseban poziv ljudima da se dan nakon velikog praznika sastanemo ovde u Sestroljinu. Kao što se dragi gosti i prijatelji ne pozivaju na krsnu slavu, tako se i dolazak na ovaj festival podrazumeva i svakako postaje sastavni deo proslave Uskrsa u ovom kraju. Ono što mi je kao predstavniku lokalne samouprave još draže je to što ovaj festival okuplja goste i iz ostalih krajeva naše lepe Srbije, ali i one koji žive preko njenih granica.

SAŠA PAVLOVIĆ

Upravo to je najveća vrednost ovih naših okupljanja, da stičemo nove prijatelje, ukazujemo im gostoprimstvo i zajedno se radujemo simbolima i porukama najvećeg hrišćanskog praznika. Kada govorim o porukama koje nam šalje praznik posvećen Isusovom vaskrsenju, mislim da ih ove godine moramo čuti bolje nego ikada. Živeći u Srbiji od svog rođenja, pamtim da nije bilo lakih godina, ali vreme koje je pred nama, čini mi se, zahteva veću sabornost svih nas nego ikada. Iskušenja i izazovi su veliki, ali ni upola toliki kolika je snaga Srbije kada se Srbi slože. Zato svima u našoj Srbiji želim da nakon vaskršnjih praznika još više vaskrsne i naša ljubav i sloga jednih prema drugima, jer da su ljubav i sloga najveća sila na ovoj planeti, uči nas naša hrišćanska vera. Dragim prijateljima i braći iz Republike Srpske koji su danas sa nama upućujem poseban pozdrav i dobrodošlicu, a siguran sam da govorim u ime svih kada kažem da su naše misli danas i sa našim narodom na Kosovu i Metohiji.”

Foto: Urban City

Organizatori festivala, KUD “Mladost” iz Poljane, i Crkveni odbor Poljana, učinili su sve što je u njihovoj moći da pomognu tehničarima da zaštite opremu i instrumente u slučaju kišovitog vremena, jer ih je kiša u nekoliko navrata varala, hoće li pasti ili neće.

Na kraju se ipak rešilo da se krene sa programom, i činilo se da će sivi oblaci ove godine ipak mimoići seosko naselje Poljana, i manastir Sestroljin.

Posle tehničkih proba ansambala, i tonske probe ozvučenja, za koju su bili zaduženi tehničari Centra za kulturu Požarevac, počeo je program, koji je pozdravnom reči otvorio otac Radoslav Vukosavljević, starešina manastira Sestroljin.

Foto: Urban City

Ali, ipak se nije dalo organizatorima da na prigodan način predstave svoje goste iz Beograda, KUD “Gradimir”, kao i KUD “Mladost” sa Pala, Republika Srpska. Gosti su bili još i KUD “Miodrag Miljković Midga” iz Ćirikovca, KUD “Vuk Karadžić” Osipaonica, kao i Petrovački ansambl.

Predsednik domaćeg ansambla, KUD-a “Mladost” iz Poljane, Ivica Ivić, rekao je za Portal da su izuzetno ponosni što su im se, na poziv da im budu gosti, odazvali svi ansambli, kao i to da su, kao i prethodnih godina, velike prijatelje i veliku podršku našli u crkvenom odboru sela, kao i u Turističkoj organizaciji Grada Požarevca.

“Ono što nam jedino ostaje kao rešenje, jeste da ponovo stupimo u kontakt sa gostujućim ansamblima, i probamo da ponovo nađemo zajednički slobodan termin, kako bi nam ponovo došli u goste i predstavili svoj kulturno-umetnički program” – rekao je Ivić.

KOMENTARIŠI