„Radujem se što sam saznala da je ovde 30 kompanija veoma zainteresovano da uđe u saradnju sa školama. Zadatak uvođenja dualnog i preduzetničkog obrazovanja važan je, zato što će naši mladi imati funkcionalno obrazovanje za vreme formalnog obrazovanja. Kompanije će im pružiti veoma kvalitetno obrazovanje sa školama i otvoriti vrata za njihovo zapošljavanje odmah nakon školovanja”, rekla je Gabrijela Grujić savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje.

Kako kaže, zadatak Ministarstva prosvete je da tim mladim ljudima koji se zaposle, otvori vrata i ka višim nivoima obrazovanja, što su kroz zakone uradili. Završeni su zakoni obrazovanja i obrazovanja odraslih, u proceduri je i Nacrt zakona o dualnom obrazovanju i svi zajedno ulaze uskoro u Skupštinu.

„Vodeće kompanije u ovom gradu su ЕPS i Bambi, ali i mnoge druge kompanije. Bitno nam je, da su se pojavila mala i srednja preduzeća jer srpska privreda počiva na malim i srednjim preduzećima, a radujem se tome što su to domaće kompanije. Veliku podršku pružila nam je Privredna komora Srbije koja je naš ravnopravni partner u ovom trenutku, ali veliku podršku imamo i od ostalih ministartava jer ovo je važan i od presudnog značaja zadatak od strane Vlade Srbije i Ministarstva prosvete” istakla je Grujić.

foto: Urban City
foto: Urban City

Po rečima gradonačelnika Baneta Spasovića nekoliko škola je zainteresovano za saradnju sa kompanijama i to su: Tehnička škola, Politehnička, Еkonomska škola i Poljoprivredna škola Sonja Marinković. Spasović očekuje da Požarevac postane lider u rezultatima uvođenja dualnog obrazovanja i da će korist od toga imati privrednici i srednjoškolci.

Prilikom današnjeg obraćanja novinarima Grujić je dodala, da će đaci biti plaćeni za svoje angažovanje u kompanijama i da veruje, da je to dobra motivacija za njih. Takođe, kada privrednici shvate koliko ta deca mogu da im doprinesu, veruje da će shvatiti da je to što su materijalno uložili, minimalno u odnosu na ono, što će dobiti u periodu kroz njihovo dalje angažovanje.

Veliša Joksimović rukovodilac školske uprave Požarevac je rekao, da školska uprava još uvek nema broj dece koja bi bila u dualnom obrazovanju jer je kako kaže, u toku predlog plana upisa i do kraja marta očekuje se plan upisa za ovu godinu.

Ovom prilikom Savetnik ministra prosvete Gabrijela Grujić je posetila Poljoprivrednu školu koja treba da ostvari saradnju sa kompanijom „Bambi“.

 

 

KOMENTARIŠI